Tenzije će se smiriti
38

Milanović: Sazvat ćemo Vijeće za nacionalnu sigurnost zbog migrantske krize

M. N.
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas nakon susreta s austrijskim kolegom Alexanderom Van der Bellenom kako će se jako mali broj migranata uspjeti probiti do Evrope, a da će se tenzije u narednim danima smiriti.

"Upravo zbog onoga što smo kao Evropa prošli prije nepunih pet godina i onoga što je učinjeno u međuvremenu nemoguće je da se ponovi takav izbjeglički val, naprosto je fizički nemoguće", rekao je Milanović u Beču referirajući se na 2015. godinu kada je u Evropu s Bliskog istoka stiglo više od milion ljudi, piše Index.hr.

Kazao je kako je ovo politička borba i manipuliranje ljudima.

"Ja ću svaki put kada govorim voditi računa o tome da se o tim ljudima, čak i onda kad se njima manipulira, govori prije svega kao o ljudskim bićima - to su ljudske sudbine. Niko ne voli vidjeti suzavac. Kako bih danas postupio da sam premijer, ne znam, ali znam da ću u razgovoru s Vladom RH gledati da zaštitim i ljudskost i hrvatske interese", dodao je hrvatski predsjednik koji je 2015., u vrijeme izbjegličke krize, bio na funkciji premijera.

Milanović ocjenjuje kako su se u tom razdoblju neke lekcije morale usvojiti te da danas naprosto ne odgovara istini da su migranti koji su trenutno u Turskoj životno ugroženi, a ističe da su pravila međunarodnog humanitarnog prava ipak pravila.

Milanović je otkrio i kako se čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Čuo sam se s premijerom, on i ministar unutarnjih poslova će ići u Grčku, sazvat ćemo Vijeće za nacionalnu sigurnost ovih dana, radi svih odluka koje treba potencijalno donijeti, moja procjena je da nije ništa slično onome iz 2015., ali moramo biti pripremljeni", rekao je Milanović.

Austrijski predsjednik Van der Bellen poručio je kako se granične zemlje poput Grčke i Bugarske ne smije ostaviti na cjedilu po pitanju migracija te istakao da mu nije poznato što turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zapravo želi postići otvaranjem vrata migrantima prema Evropi.

Erdogan je u ponedjeljak u Ankari poručio da ga evropski čelnici sada zovu kako bi razgovarali o zatvaranju granice, no da je za to prekasno i da će migrantima put prema Evropi ostati otvoren.

"S Turskom će se voditi razgovori da se vidi što oni zapravo žele", najavio je austrijski čelnik dodavši da će Evropa biti suočena s problemom ilegalnih migracija dok god se situacija u Siriji ne promijeni.