Milanović pozvao regiju na suzdržanost

A
Anadolija
16.1.2013. u 15:30
1
3
Milanović pozvao regiju na suzdržanost
1
Milanović pozvao regiju na suzdržanost
Predsjednici vlada Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Zoran Milanović održali su danas nakon radnog sastanka u Palati Srbija u Beogradu zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su govorili o saradnji dvije zemlje, izvještava reporter agencije Anadolija iz Beograda.
Konferencija za novinare počela je sa zakašnjenjem od 40-tak minuta.

Sastanak Dačića i Milanovića počeo je u srijedu nešto poslije podneva. Inače, ovo je prva posjeta Milanovića Beogradu nakon promjene vlasti u Srbiji i nakon oslobađajuće presude Haškog tribunala u slučaju generala Ante Gotovine i Mladena Marčaka zbog kojih su se odnosi dvije zemlje pogoršali.

Srbijanski premijer Ivica Dačić izjavio je da su odnosi Srbije i Hrvatske ''ključni za stabilnost čitave regije''. On je pozitivnim ocijenio današnji susret.

''Veoma je važno za vlade Srbije i Hrvatske sarađuju u okviru svojih nadležnosti. Bitno je da postoji operativna sarandja u izgradnji dobrosusjedskih odnosa. Rekao sam ranije da je do sastanka došlo na osnovu zajedničke inicijative. Premijer Milanović je sam predložio da dođe u Beograd, što sam ja rado prihvatio'', rekao je Dačić, prenosi reporter Anadolije.

Istakao je da se na sastanku razgovaralo o više važnih tema. Otvorena pitanja, pojasnio je, podijeljena su u tri segmenta. To su pitanja prošlosti, ekonomske saradnje i pitanja evropskih integracija.

Pitanja iz prošlosti, tvrdi Dačić, nisu nova. Osim posljednje presude Haškog tribunala u slučaju Gotovine i Markača, otvorena su od 90-tih prošlog stoljeća.

Dogovoreno je da se aktivira rad komisija dvije države po pitanju izbjeglica, raseljenih lica, stanarskih prava, nestalih, procesuiranja zločina, utvrđivanja zajedničke granice, penzija, imovine firmi, sukcesije...

''Očekujemo da u narednom periodu budu aktivirana sva ta tijela, da utvrde problematične teme, te da radimo na rješavanju'', kazao je Dačić.

Srbijanski premijer vjeruje da je ovo ''značajan korak na putu dobre operativne sarandje dvije vlade''.

''Priča se da je do susreta došlo jer je insistirao Bruxelles. Bruxelles je iznenađen da je ovako brzo došlo do ovog susreta. Ovo je naša inicijativa. Prošlost ne možemo da izmijenimo, ali možemo mnogo utjecati na sadašnjost i budućnost Srbije, Hrvatske i regije", poručio je Dačić.

Hrvatski premijer Milanović je kazao da je došao u Beograd da ''vidim možemo li bolje''. Ponovio je da su dvije zemlje prošle kroz težak period u posljednjih 20 godina.

''Tri paketa koje je spomenuo premijer Dačić su ono što smo pričali. Nema ništa novo, ali smo izgubili pola godina. No, ne bih o tome. Pitanja iz povijesti. Nema nijedno novo. Gospodarska saradnja, odnosno robna saradnja su ispod kapaciteta dvije države'', rekao je, uz ostalo, Milanović.

Hrvatska, dodao je, podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji (EU), jer joj je to u interesu i ''to je dobro''. Upozorio je kako će Srbija imati teži put nego prethodne nove članice EU, no naglasio je kako ''ne želimo biti mentori ili tutori''.

Milanović je pozvao cijelu regiju na zajedničke aktivnosti i suzdržanost, iako to ''nije često jednostavno''.

''Nekim stvarima treba pristupiti hladne glave'', rekao je Milanović.

Inače, između Hrvatske i Srbije otvorena su pitanja granica, sukcesije, imovinski i statusni problemi izbjeglica, nestalih, procesuiranje ratnih zločina.

Milanović će se danas popodne sastati i sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Ambasadi Hrvatske u Beogradu.

Kako je ranije rekao Dačić, sastanak sa Milanovićem neće biti historijski po zaključcima, ali će biti poseban ''jer dvije zemlje moraju da učine korake ka normalizaciji odnosa posle najnovijeg zahlađenja''.

"Ne očekujem da to bude istorijski sastanak po zaključcima, već da ćemo se dogovoriti o daljoj saradnji po operativnim pitanjima, svim problemima koji su nastali tokom ratova, ali i o našem približavanju EU", rekao je srbijanski premijer.

Dačić je dodao da mu je hrvatski kolega tražio da kaže da Hrvatska podržava Srbiju na putu ka Uniji.

"Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima, o regionalnoj saradnji. Posle zahlađenja naših odnosa, treba da učinimo korake ka normalizaciji i zato je taj sastanak važan, ali je to samo prvi korak za postavljanje osnova da i naša ministarstva uspešno sarađuju", naglasio je srbijanski premijer.

Sastanak je, kako ocjenjuju analitičari, došao u pravi trenutak i trebao bi označiti ''novu fazu u odnosima dvaju susjeda, to jeste, kako je rekao šef srbijanske vlade, treba ih odlediti, resetirati i početi ispočetka''.

I Evropska unija (EU) je pozdravila sastanak Milanovića i Dadčića.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je izrazio mišljenje da će taj susret ''ponovo okrenuti naše odnose u dobrom pravcu''.

Susret premijera Srbije i Hrvatske prati oko 150 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: