Obratio se naciji
35

Milanović: Ovo nije rat, ali jeste kriza koja će ostaviti dugotrajne posljedice

A. B.
Zoran Milanović (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)
Zoran Milanović (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović se obratio javnosti povodom trenutne situacije s koronavirusom navodeći kako je riječ o bolesti koja fatalno pogađa one starije i bolesnije. Dodao je da ovo nije rat, ali da je riječ o novoj krizi i izazovu koji će trajati još koji mjesec.
Zbog te novonastale krize Milanović je naglasio kako će ostati evidentne posljedice pogotovo ekonomske i društvene.

"Pitanje je kada ćemo ponovo moći otvoriti granice i funkcionirati ponovo na način kako smo to radili nedavno. Neke stvari se nažalost mijenjaju i vjerujem da će ova kriza kao i svaka završiti sa štetom, ali iz nje ćemo izaći mnofo spremniji i pametniji pa ćemo ta iskustva moći primijeniti i na neke naredne krize koje nas budu pogodile", rekao je Milanović.

Milanović je naglasio da će velika šteta biti pričinjena poljoprivredi koja će biti dugotrajna.

"Vladine mjere su privremene i one će se vjerovatno mijenjati. Situacija će nas tjerati na neke mjere, ukazivati nam put. Radimo stvari koje rade i neke druge zemlje. Ovo je prilika da pokažemo da smo zreli ljudi i odgovorni pojednici. Ovo je prilika da kažemo hvala ljekarima i sestrama. Priča se o tome da se ne vodi računa o testiranju u našoj državi, ali ja moram reći da je ovaj sistem u Hrvatskoj solidan", poručio je.

Predsjednik Hrvatske je naglasio kako je veoma bitno da se svi građani uključe u pružanju pomoći svima onima koji su najugroženiji u ovoj situaciji s koronavirusom.

"Naš je posao da zaštitimo naše starije, oni su nas podizali. To je naša ljudska obaveza. To ćemo uraditi tako što ćemo slijediti ono što nam ljekari savjetuju. Također, molim vas i očekujem da se uputstava štaba pridržavamo. Država trenutno radi dobro, ali pridržavanje pravila činit će razliku između uspjeha i neuspjeha", zaključio je Milanović.

Podsjećamo, do sada je u Hrvatskoj potvrđeno 87 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirana je 1.171 osoba, a od danas su na snazi mjere zabrane javnih okupljanja i obustave rada ugostiteljskkih objekata, trgovina, uslužnih djelatnosti.