Ljubljana i Beč u oku
70

Milanović okreće leđa Balkanu: Koje će biti posljedice po BiH, a koje po "naš" HDZ

R. D.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zoran Milanović će danas preuzeti funkciju predsjednika susjedne Hrvatske, a tom promjenom sigurno će se mijenjati i njena vanjska politika. Milanović, prema mišljenju nekih, uopće neće gledati na istok, prema BiH i Srbiji, već prema svojim zapadnim susjedima - Sloveniji i Austriji.

Indikativno je da će, kao što govore dobro upućeni, novi predsjednik Hrvatske za svoje prvo putovanje odabrati Ljubljanju, a ne glavne gradove svojih istočnih susjeda ili Brisel, kako su to birali prethodnici.

Milanović se misli držati najava iz kampanje da Hrvatska nema šta raditi u društvu država inicijative "Triju mora", koju je gurala bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Umjesto toga, on želi pakt sa zapadnim susjedima koji kolokvijalno nazivaju "Alpe-Adria", prije svega Slovenijom i Austrijom. Po Milanovićevim vanjskopolitičkim savjetnicima, ove tri zemlje bi zajednički nastupale prema međunarodnim organizacijama i tijelima, a posebno bi sarađivale u okviru Evropske unije.

"Zoran je više puta govorio o Sloveniji kao strateškom partneru i on se okreće prema njima, što ne znači da neće razgovarati i s BiH i s drugim susjedima. Pitanje granice očito neće biti riješeno, ali zašto ne razgovarati o drugim stvarima koje nas ne dijele, zašto ne otvarati i teme poput Fortenove. Mi nikad nismo bili neprijatelji, bliske smo susjedne države, a ako nešto ne možemo riješiti, to treba staviti po strani, a udružiti se u zajedničkom djelovanju unutar EU. To bi bio veoma pozitivan iskorak u vanjskoj politici, a Hrvatska bi trebala težiti državama kao što su Slovenija i Austrija i sigurno da su to prve dvije zemlje u koje želi otputovati budući predsjednik", piše u najavama Jutarnji list.

Najave diplomatskog zaokreta Hrvatske sigurno će osjetiti, pozitivno ili negativno, Bosna i Hercegovina, a posebno bh. HDZ kojem je posljednje četiri godine diplomatski Zagreb ispunjavao sve želje.

Dragan Markovina, historičar i analitičar iz Splita, za naš portal kaže kako će Zoran Milanović, ako je suditi po izjavama koje je davao u kampanji, ali i nedavno odgovarajući na pitanje o Inicijativi "Tri mora", tu inicijativu jednostavno ignorirati.

"Vjerovatno bi je i napustio da je na poziciji predsjednika Vlade, ali ovako je, uvažavajući podjelu moći, naprosto izrekao što misli o tome. Naveo je da je ona imala jasnu političku agendu koja je nekima odgovarala, a neke je užasno iritirala, te da od nje nije bilo nikakve koristi. Pri tome je kao ključnu stvar napomenuo da je Hrvatska evropska, a ne američka zemlja. Kad takav stav stavimo u konktekst jednake Plenkovićeve orijentacije prema Evropskoj uniji i aktuelnog hrvatskog predsjedavanja unijom, sasvim je izvjesno kako će se Hrvatska vanjska politika u potpunosti fokusirati na odnose s EU, a realno je za očekivati i pojačanu aktivnost na odnosima s ostalim zemljama u regiji. Izrodi li se iz toga bilo kakav napredak bilo koje od nekadašnjih jugoslavenskih republika prema EU, to bi bilo lijepo", smatra Markovina.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista, za Klix.ba kaže kako je svaki novi početak, nova osoba, prilika za građenje novih odnosa, ponajprije u regiji.

"Koliko se god činilo iritantnim za jedan dio nacionalne publike u BiH (bošnjačke) i lošim što se Grabar-Kitarović 'miješala' u unutrašnje odnose Bosne i Hercegovine, dok su pak njeno angažiranje s krajnjim odobravanjem gledali Hrvati u BiH, toliko mi se čini da bi odmicanje Zorana Milanovića od Balkana moglo štetiti svima. Iskreno se nadam da Milanović neće na ovo područje gledati kao na 'šaku jada', što je rekao za Srbiju, ili pak kada je rekao da BiH 'i nije država'", smatra Krešić.

Sviđalo se to nekome ili ne, nastavlja on, Hrvatska je trenutno u poziciji "graničnog policajca" Evropske unije i NATO-a za cijelu regiju.

Njene riječi, iako se ne radi o velesili, se itekako uvažavaju. Zato iskreno očekujem da će gospodin Milanović imati aktivnu politiku podrške prema BiH, Srbiji, Crnoj Gori..., u smislu ostvarenja njenih evropskih, a onda i euroatlantskih integracija. Hrvatska u tome smislu može biti najbolji odvjetnik regije jugoistoka Evrope", navodi on.

Dodaje kako nakon odlaska Velike Britanije iz EU ona nije postala ništa manje heterogena zajednica u pogledu strateških opredjeljenja. Ponajprije se to odnosi na to hoće li EU graditi svoju autonomnu, ne samo ekonomsku, nego i sigurnosnu i obrambenu politiku.

"Dvojbe u vezi s jačanjem Evropske vojske direktan su odgovor na ambicije NATO saveza, odnosno odgovora SAD-u. Inicijativu 'Triju mora' u najvažnijim zemljama članicama EU doživljavaju kao kukavičje jaje SAD-a prema Evropskoj uniji i njenom normaliziranju odnosa s istočnim susjedstvom, prije svega Rusijom. Milanovićev zaokret prema Sloveniji i Austriji ustvari govori o njegovu gledanju na ovu inicijativu", zaključio je Krešić.