{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milanović: Nema gradilišta za Pelješki most dok se ne osigura novac

F
4.4.2013. u 15:34
0
1
Milanović: Nema gradilišta za Pelješki most dok se ne osigura novac
0
Milanović: Nema gradilišta za Pelješki most dok se ne osigura novac
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Hrvatska Vlada je danas odlučila pokrenuti postupak za sklapanje sporazuma o pograničnom prometu s BiH, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i premijer Zoran Milanović istaknuli su da bi spajanje teritorija Hrvatske Pelješkim mostom bilo najbolje rješenje, ali da se on neće graditi dok se ne osigura novac.
"Kada i ako osiguramo novac, onda ćemo otvarati gradilišta. Bez toga nema otvaranja gradilišta. Taj film smo gledali, ali ga više nećemo gledati", poručio je Milanović sa sjednice Vlade.

Podsjetio je da je Hrvatska svoje autoceste izgradila bez pomoći iz evropskih fondova te zaključio da zbog toga "imamo i moralno pravo nešto tražiti". Ministrica Pusić istaknula je da će novi granični režim s BiH stupiti na snagu od 1. jula i ulaska Hrvatske u EU te da se traži rješenje povezivanja teritorija Hrvatske, a time i EU, bez graničnih prijelaza koje bi se moglo finansirati iz fondova EU.

"Rješenje koje u mnogočemu odgovara standardima Schengena je most, kojega se nije teško sjetiti kao rješenja, ali je pitanje da se za taj most dobije finansiranje iz EU. Ta je zadaća pred nama, a dok mosta nemamo, moramo ići definirati na ovaj način", kazala je Pusić.

Objasnila je da bi po novom graničnom režimu svaka država izdavala pogranične propusnice državljanima druge zemlje, Hrvatska državljanima BiH, a BiH hrvatskim državljanima, za ograničeni promet uz granicu.

"Mi smo u okviru pravila EU pokrenuli inicijativu koju Evropska komisija ne može podržati, ali se može donijeti politička odluka na Evropskom vijeću, da državljani BiH i nakon ulaska Hrvatske u EU mogu s ličnima kartama prelaziti granicu", naglasila je Pusić.

Istaknula je i da se novim sporazumom regulira i režim prolaska kroz hrvatski teritorij kod luke Ploče, te da je zajednički interes dviju zemalja da se ta luka što više koristi.

Vlada je pokrenula i potpisivanje sporazuma o graničnim prijelazima s BiH, a Pusić je naglasila da je dogovorena uspostava dva prijelaza i mogućnost trećeg u budućnosti.

Izvijestila je da su na graničnim prijelazima danas stručnjaci Evropske komisije, koji će prijelaze akreditirati za prijevoz životinja i hrane životinjskog porijekla.

Pokrenuti su i postupci potpisivanja graničnih sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom, s kojima je na snazi režim iz vremena kada su bile u zajedničkoj državi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: