Regija
0

Milanović: Neću čestitati Sanaderu na izbornoj pobjedi

FENA
Predsjednik hrvatskog SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas kako čelniku HDZ-a Ivi Sanaderu ne misli čestitati na izbornoj pobjedi koja je, kaže, rezultat sramotne HDZ-ove predizborne kampanje, priznavši da su šanse SDP-a da sastavi vladu sve manje te da se njegova stranka priprema za oporbeni rad u Hrvatskom saboru.

"Ako Friščić i HSS te zastupnici manjina otvoreno kažu da će podržati vladu Ive Sanadera, onda će stvari biti jasne. No, HDZ će imati vlast kada za njegovu vladu ruke digne dovoljan broj saborskih zastupnika", rekao je Milanović u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2", dodavši da su male SDP-ove šanse za sastavljanje vlade.

Kazao je kako je na HSS-u i njegovu čelniku Josipu Friščiću da svojim biračima, većina kojih je, kaže, bila za sastavljanje vlade na čelu sa SDP-om, obrazlože motive zašto su se opredijelili za HDZ.

Milanović je rekao kako i dalje ne misli Sanaderu i HDZ-u čestitati na izbornoj pobjedi, budući da je HDZ vodio sramotnu kampanju punu laži, jer je Sanader izbjegavao sučeljavanje te zbog netransparentnog financiranja kampanje. Na upit hoće li Sanaderu čestitati kada u Saboru dobije povjerenje kao novi-stari premijer, odgovorio je da će se to vidjeti.

Kazao je da je njegov i cilj SDP-a i dalje isti - mijenjati hrvatsko društvo kroz rad u Saboru, te da se stranka u tom smislu i priprema, pa i za djelovanje iz oporbenih klupa.

Milanović SDP-ovih 56 na izborima osvojenih mandata ne smatra neuspjehom, već vrlo dobrim rezultatom, iako stranka, kaže, nije napravila sve što je željela i što je sam želio. Najviše mu je, kaže, žao što nije bio veći odaziv na izbore, oko 70 posto.

I dalje je, tvrdi, pri stavu da SDP nije trebao ići u predizbornu koaliciju s HNS-om, budući da su ankete takvoj koaliciji predviđale 37 posto osvojenih glasova, a dobile su više, te stoga što je premijerski kandidat HNS-a Radimir Čačić prije godinu dana krenuo s "privatnom kampanjom od koje je odustao tek zadnjih tjedana pred izbore". "Ovako imamo 56 zastupnika, nitko nikome ništa ne zamjera", rekao je.

Upitan hoće li se držati svoje poruke izrečene nakon što je prije pola godine postao predsjednik SDP-a, da će, ne dobije li SDP izbore, staviti mandat na raspolaganje, Milanović je odgovorio da će njegov mandat na raspolaganju biti na redovnoj stranačkoj izbornoj konvenciji sredinom iduće godine.

Suočen s izjavom Ljube Jurčića kako je nezadovoljan što odluku o tome da više ne bude SDP-ov premijerski kandidat, nisu obojica zajednički priopćili javnosti (Jurčić je bio kod obitelji u Hercegovini), Milanović je kazao kako se slaže "da bi bilo ljepše da su to kazali zajedno".