Osvrt na prošlost
87

Milanović: Lagumdžiju sam nagovarao da se kandiduje za Predsjedništvo BiH, ali nije imao snage za to

B. R.
Foto: EPA-EFE/Klix.ba
Foto: EPA-EFE/Klix.ba
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je jučer izjavio da je bivšeg predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju prije deset godina nagovarao da se kandiduje za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda.
Ovo je istakao nakon susreta s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem (SDP) koji je bio u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj.

Govoreći na konferenciji za novinare o tome zašto ne misli da je Željko Komšić (DF) legitiman član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, tvrdi da je bosanskohercegovačkim SDP-ovcima još 2010. godine poručio da je za Komšića već tada bila "prelazna etapa" i da se stvari moraju dovesti u "interesnu i moralnu vertikalu".

Milanović je podsjetio da se tada kao predsjednik hrvatskog SDP-a obratio na završnom predizbornom skupu bh. SDP-a u Sarajevu 2010. te je naglasio da je prije 10 godina Lagumdžiju nagovarao da se kandiduje za člana Predsjedništva.

"Ne možeš biti predstavnik hrvatskog naroda ako za tebe nisu glasali Hrvati, a nisu. Jednako kao što sam prije 10 i više godina, pred svjedocima, nagovarao tadašnjeg predsjednika SDP-a, gospodina Zlatka Lagumdžiju, bez figa u džepu, bez jezika u obrazu, da se on kandiduje kao kandidat SDP-a iz reda bošnjačkog naroda. Nije, jer nije imao snage. Gospodin Bećirović je imao. Ne mislim na vlastitu moralnu snagu", kazao je.

Za napomenuti je da su odnosi Milanovića i Lagumdžije bili veoma dobri, pa tako i odnosi dva SDP-a. Lagumdžija je, govoreći u prošlogodišnjem intervjuu za Klix.ba, kazao za Milanovića da to očigledno nije čovjek kakav je bio prije nekoliko godina, ali da "nismo ni mi isti ljudi".