O odnosima u BiH
129

Milanović: Ključ su dobri odnosi vodstva Bošnjaka i Hrvata, trebaju biti partneri i prijatelji

Klix.ba
Zoran Milanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zoran Milanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je u intervjuu za Novi list kako je politika Franje Tuđmana osuđena posljednjom haškom presudom jer je neko ocijenio da tu politiku treba sankcionirati.

"Nisam se slagao s tom politikom, ali između političkih grešaka i zločinačkog poduhvata usmjerenog na kidanje, prethodno etnički očišćenog, dijela jedne države velika je razlika. Ali, sada ne možemo ništa drugo nego konstatirati tu presudu i ići dalje. Možda je o njoj, ponavljam, najbolje i ne govoriti. Ne znam što bih rekao, imate činjenicu da je Theodor Meron, predsjednik sudskog vijeća u slučaju kad su Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni, gotovo u potpunosti prihvatio prvostupanjsku presudu Praljku i ostalima. Teško je to i delikatno", rekao je Milanović.

Konstataciju novinara da je Tuđman htio otcijepiti dio BiH i pripojiti ga Hrvatskoj, Milanović nije želio komentirati.

"Rekao sam o tome sve što sam imao i kako to vidim. Neka sada, ako to žele, govore živi protagonisti tog vremena, a ja to nisam bio", rekao je.

Milanović je, tokom svog mandata, često posjećivao BiH gdje je pokušavao pomoći bosanskim Hrvatima da izbore punu konstitutivnost. Istakao je kako je pokušavao razumjeti i bošnjačku stranu te kako je na početku svog mandata predsjednika SDP-a imao bliske odnose sa SDP-om BiH koji su vremenom zahladnili jer je, kaže, zaključio da nisu bili najpošteniji u tom odnosu.

"Hrvati su najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda u BiH. Taj je prokleti rat bošnjački narod, na to treba iznova podsjećati, jedva preživio, a Hrvati su kasnije, upravo zato što su malobrojniji, u svim tim preslagivanjima prošli najlošije i majorizirani su", rekao je.

Govoreći o važnoj ulozi koju su Hrvati poput Željka Komšića imali u SDp-u BiH, Milanović je rekao kako je računao da će njihova formalna politička snaga biti upotrebljena na drugačiji način.

"Ti su ljudi na mjesta u precizno osmišljenoj političkoj arhitekturi BiH dolazili glasovima skoro isključivo Bošnjaka, što u startu nije bilo košer, ali sam smatrao da bi to moglo biti iskorišteno za neki novi početak. Prevario sam se", rekao je.

Na pitanje da li se kao rješenje nameće revizija Daytona ili hrvatski entitet, Milanović je rekao:

"Nakon svega što se dogodilo, teško je reći da je aranžman iz Daytona pravedan. Ali, ključ su dobri odnosi bošnjačkog i hrvatskog vodstva. Trenutno ih nema. S obzirom na to da Bošnjaka ima u BiH više nego Hrvata, oni ili mogu nastaviti razgovarati s pozicije sile, ili mogu sjesti i u dobroj vjeri razgovarati s onima koji bi im trebali biti partneri i prijatelji".