Sabor RH se oprostio od Šprema
0

Milanović: Boris je bio ona čaša mlijeka koju rudari popiju kad izađu iz rudnika

FENA
Predstavnici državnog vrha Republike Hrvatske, članovi Vlade i kolege zastupnici te drugi dužnosnici i javne ličnosti danas su se na komemorativnoj sjednici Hrvatskog sabora oprostili od nedavno preminulog predsjednika parlamenta Borisa Šprema.

Premijer Zoran Milanović kazao je da je politika posao koji čovjeka čini lošijim i upitao se je li taj posao otrovao Borisa Šprema.

"U ovom poslu koji čovjeka nakon svake svađe i rasprave čini lošijim, i tako i mene osobno, koji je kao rudnik olova, suprotno našem očekivanju da bude posao pun sadržaja i smisla, on to nije. U tom rudniku olova, Boris je bio ona čaša ili litra mlijeka koju rudari popiju kad izađu iz rudnika da bi ono na sebe vezalo olovo i samo se otrovalo. Često se pitam je li ga ovaj posao otrovao, jer način kroz koji je sve ovo prolazio je velik, a opet strašan", rekao je Milanović.

Podsjetio je da se Boris Šprem razbolio od "podmukle, nestabilne, očajne bolesti".

"Optimizam koji ga je nosio je nešto što me je na trenutke oduševljavalo, a na trenutke izluđivalo", rekao je Milanović, prisjetivši se da je nedavno sa Špremom i predsjednikom RH Ivom Josipovićem nazvao bivšega stranačkog kolegu, a sada rivala u Saboru, kako bi mu izrazio saučešće zbog prerane smrti brata.

"Umro je od iste bolesti od koje je Boris bolovao. Boris je nakon toga rekao - evo, ja sam se izgleda izvukao iz toga. Nekoliko sedmica nakon toga razbolio se i otišao u bolnicu iz koje nikad nije izašao", prisjetio se Milanović.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i vršitelj dužnosti predsjednika Josip Leko rekao je kako je Šprem u hrvatski politički život unio novi dug, duh bliskosti, neposrednosti i čovječnosti.

Naglasio je kako je Šprem, uprkos relativno kratkom vremenu koliko je proveo na čelu Sabora, uspio postaviti nove standarde u vođenju parlamenta, u želji da vrati povjerenje hrvatskih građana u Sabor i državne institucije, u susret članstvu Hrvatske u EU.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u svom je govoru istakao kako je Šprem svojom dobrotom i mudrošću oplemenio mnoge živote u hrvatskoj politici, neizmjerno voleći Hrvatsku i njene ljude.

"Naši građani i naša domovina ostali su bez političara koji je uvijek brinuo o javnom dobru i radio u korist naših građana", rekao je Josipović.

Naglasio je da je Šprem dužnost predsjednika Sabora obnašao iznimno časno i uspješno, nažalost kratko, te da su ga zbog njegova poštenja, koncilijantnosti i spremnosti na dijalog voljeli svi kolege, bez obzira na političku opciju.

"Držao se dosljedno onoga što je najavio prilikom preuzimanja dužnosti predsjednika Sabora - djelima moramo pokazati da služimo građanima, da nas ne vode lični, grupni, korporacijski, stranački ciljevi", poručio je Josipović.