Zajedničke teme i saradnja
5

Mićunović: Svi u regiji su u stresu kada je riječ o kulturi

FENA
Branislav Mićunović
Branislav Mićunović
Sve kolege u regiji, posebno iz četiri zemlje - BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore gdje govorimo jezikom bez prevoda, itekako komuniciraju između sebe i brojni su zajednički projekti realizirani. Međutim, mislim da nas projekt upisa stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a treba da uči radu na kapitalnim projektima, pa neka je i jedan godišnje, istaknuo je za Agenciju FENA ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović.

"Neka je i jedan film koji je naša zajednička tema ili jedno muzičko djelo koje je naša zajednička tema. Hajde da izdvajemo one pisce koje svi svojatamo. Hajde da uradimo drugi smjer i da ne pravimo granice i podižemo ograde, nego da pravimo livade i zelena polja", naglašava ministar Mićunović.

On smatra da su, kada je riječ o kulturi, jednako svi u regiji u nekom stresu. Svi ubjeđuju svoje vlade da kultura nije trošak.

"I ne samo da ih ubjeđujemo da smo dio ukupnog državnog i ekonomskog projekta, već da se ekonomska priča ne može nadograđivati bez kulturne baze. A ta baza seže i do najelementarnijih pitanja života i egzistencije, kao i suživota iznad svega. Ako suživot nismo riješili, uzalud će nam nešto riješiti fabrika ili neka firma", podcrtava Mićunović.

Komentirajući slučaj zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH, crnogorski ministar kulture ocjenjuje da je to posebna priča, ali da će ona biti prevaziđena. Smatra da je BiH na drugim planovima u kulturi postigla neviđene uspjehe, navodeći za primjer filmsku industriju i izdavaštvo.

Govoreći o situaciji u oblasti kulture u Crnoj Gori, navodi da je dosta toga urađeno, ali se zna i šta je to zapušteno. Naglašava da su u toj zemlji, na šta su vrlo ponosni, sasvim depolitizirati kulturu Zakonom o kulturi. Ne postoje više upravni odbori, već savjeti u kojima sjede ljudi propisano zakonom, a imaju visoke reference u tim oblastima.

"Direktori institucija više nisu partijski ljudi, nego ozbiljni profesionalci iz tih oblasti i to je jedna od velikih stvari", kazao je on.

Mićunović je također mišljenja da Crna Gora dobro motivira regionalnu saradnju, te da ima dobre sporazume koji nisu puka priča, već su itekako važni ako zemlje regije umiju da ih koriste.

"Kao i svuda, u Crnoj Gori imamo problem - veliku i ozbiljnu borbu za budžet. Budžeti su skromni, ali uvijek se kaže kada nema - prvo nema za kulturu. Ministri kulture imaju glavne protivnike, odnosno one koji do kraja treba da razumiju važnost kulture, ali to je barijera koja se nalazi u svakoj vladi", zaključio je crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović.