Regija
0

Mesiću nije jasno finansiranje Bandićeve kampanje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iako nije izravno dao podršku jednom od predsjedničkih kandidata u drugome krugu izbora, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je izjavio kako mu je nejasno financiranje kampanje nezavisnog kandidata Milana Bandića, a za SDP-ova kandidata Ivu Josipovića je ustvrdio kako je "sasvim jasno da će provoditi Ustav i zakon".

Mesić je, upitan u emisiji Hrvatskoga radija "S Predsjednikom uz kavu" kojem od dvojice kandidata bi dao podršku u drugome krugu, naglasio da će dati podršku onom kandidatu čiji program uključuje daljnju europeizaciju Hrvatske, ostvarenje standarda i uvjeta koje traži EU, ali i dovršetak reformi u Hrvatskoj koji znači transparentnost odnosa prema susjedima, te transparentnost financiranja izborne kampanje.

"Ovdje imamo slučaj da je netransparentno financiranje jednog od kandidata", rekao je Mesić i potvrdio da je riječ o Milanu Bandiću.

"Budući da ja znam koliko košta izborna kampanja postavlja se pitanje što može biti poslije, koja pitanja mogu biti postavljana", dodao je.

Podsjetio je pritom kako je njemu tokom cijeloga mandata postavljano pitanje je li mu kampanju financirao Hrvoje Petrač. Uporno je, kaže, morao tvrditi, a što je pokazala i revizija, da ga Petrač nije financirao. "Unatoč tome mnogi su me napadali i provocirali", podsjetio je.

Naglasivši nužnost transparentnog odnosa prema susjedima, Mesić je upozorio kako je izrečena i tvrdnja, vezano uz BiH, da je moguć i treći entitet.

"To bi značilo prestanak života Hrvata u BiH i to bi značilo podršku premijeru RS-a (Miloradu Dodiku) da i dalje nastavi posao razbijanja BiH i izdvajanja RS iz BiH, a to nije hrvatska politika", upozorio je Mesić.

U pogledu SDP-ova kandidata, Mesić ističe kako je za njega od posebne važnosti i polazi od toga da je Josipović "bio sasvim jasan da će se držati Ustava i zakona", te da će se angažirati na dosljednom funkciniranju državnih mehanizama u skladu s Ustavom i zakonom.

"Polazim od toga da je Josipović bio sasvim jasan da će se držati Ustava i zakona i da će ih provoditi. Da će njegova politika biti proeuropska, da će se boriti za ispunjenja standarda za što skoriji ulazak u EU, da će se boriti za tolerantnu Hrvatsku u kojoj neće ideologije određivati nečiju poziciju u društvu", rekao je Mesić.

Ocijenio je kako su u pogledu Bandića birači polazili od toga da je puno toga učinjeno u Zagrebu, pa da će se to onda, vjerojatno, moći u drugdje. "Međutim, sredstva u Zagrebu su jedno, a Ured predsjednika tih sredstava nema", rekao je i upozorio da i Zagreb "ima i svojih problema". Zagreb, kaže, nije otvarao radna mjesta koja stvaraju nove vrijednosti, a otvoreni su veliki objekti koji iziskuju znatna financijska sredstva.

Predsjednik drži da je moguće da se u drugom krugu "skinu rukavice", te da kandidati krenu "ad hominem", odnosno na čovjeka, a ne na izjavu i djelo.

"A to nije dobro, volio bih da kampanja bude rasprava o argumentima, temama, da vidimo što je moguće napraviti da se ubrzaju reforme i da se do kraja demokratizira društvo da svi budemo jednaki", istaknuo je.

Neulazak HDZ-ova kandidata Andrije Hebranga u drugi krug smatra minusom za tu stranku. "Ovako je to jedan minus za samu stranku, a ne znam kako će to komentirati Hebrang", rekao je.

Ne slaže se da je na izborima došlo do "skretanja u lijevo". "Ne bih rekao da se radi o skretanju ni lijevi ni desno, jednostavno u ovoj kampanji ideologije nisu uopće bile zastupljene", ocijenio je.

Potvrdio je da je razgovarao s premijerkom Jadrankom Kosor o prijedlogu potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da premijerka dobije odlikovanje za njenu borbu protiv korupcije, te da su se oboje složili kako bi to bilo preuranjeno.

Upitan kako gleda na rad premijerke, ustvrdio je kako je pokazala da nije ničija marioneta, te da se na vrlo suveren način postavlja u politici.

"Kosor je pokazala da nije ničija marioneta, da ima svoj 'personality' i razumije situaciju u kojoj se Hrvatska nalazi", rekao je, ali i dodao da ima "osjećaj da nije ona ta koja rješava kadrovska pitanja".