{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mesićevo posljednje obraćanje naciji

F
17.2.2010. u 11:52
0
24
Mesićevo posljednje obraćanje naciji
0
Mesićevo posljednje obraćanje naciji
Stjepan Mesić
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić obratio se sinoć po posljednji put hrvatskim građanima kao predsjednik države, zahvalio na potpori i povjerenju u proteklih deset godina i poručio kako odlazi zadovoljan jer zna da je u svome mandatu, koji je "bio prva dionica na putu nezaobilaznih promjena", pokrenuo važne procese.
"U osnovi, ako bih vama, građankama i građanima Republike Hrvatske, htio položiti račun za ono što sam radio, mislim da smijem reći kako sam pridonio tome da se Hrvatska korjenito izmijeni, ali i da se izmijeni način na koji nas doživljavaju u svijetu", kazao je Mesić u obraćanju putem televizije, naglasivši da mu je pred očima uvijek bio dugoročni interes Hrvatske.

"Možda će mi neko zamjeriti što previše često upotrebljavam riječ: ja. Ali, večeras, na isteku mandata, mogu i moram reći da sam neke stvari doista radio sam, naravno s mojim saradnicima, ali bez podrške vlade, pa i protiv volje vlade koja nije imala ili dovoljno hrabrosti, ili političke vizije da me slijedi. Pred mojim je očima, međutim, uvijek bio samo i jedino dugoročni interes Hrvatske", naglasio je.

Podsjetivši kako je Hrvatska prilikom preuzimanja dužnosti "bila praktično u međunarodnoj izolaciji", dok je danas članica Atlantskog saveza i pred vratima EU, Mesić je istaknuo kako je u svom mandatu nametnuo "novi način gledanja" na događaje.

"Nametnuo sam, uz ne male otpore, novi način gledanja ne samo na suradnju s Haaškim sudom, nego i na našu nedavnu prošlost i sve što se u tome vremenu događalo. Nametnuo sam, i to moram naglasiti, doista nametnuo, koncept individualiziranja krivnje za počinjene ratne zločine i time otklonio opasnost da se cijeli hrvatski narod stigmatizira zbog nedjela pojedinaca koji su se sakrivali iza hrvatskoga imena", kazao je.

Osvrnuo se i na problem recesije i privredne krize uz ocjenu da se zemlja za nju mogla bolje pripremiti.

"Zvonio sam na uzbunu, upozoravao, ali oni koji su me trebali čuti, pravili su se gluhi. Čak smo i danas još u situaciji da se svako novo zaduživanje države smatra uspjehom. A ja se pitam - ko će i kako otplaćivati te dugove?", rekao je Mesić koji drži da Hrvatskoj nedostaje "cjeloviti, dugoročni koncept razvoja zemlje i razrađeni privredni model koji bi odgovarao našim potrebama i mogućnostima".

Nezadovoljstvo je izrazio i sadašnjim stanjem u regiji iako je, kako je naglasio, "bio prvi koji je regionalnu saradnju u hrvatskome političkom rječniku iz tabua pretvorio u nešto normalno i svakodnevno", te napravio zaokret u odnosima prema BiH i "potaknuo i najiskrenije provodio daljnju normalizaciju odnosa sa Srbijom".

"Evropski put" smatra jedinim kojim Hrvatska može i mora ići ali, dodao je, u svom se mandatu borio i za Hrvatsku koja će biti dio svijeta, ne samo jugoistočne Evrope. "Zato sam inzistirao i na odnosima sa zemljama izvan EU, zato sam uporno nastojao da se naša vanjska politika ne koncentrira samo na Evropu, SAD i možda još jednu ili dvije velike zemlje", dodao je.

"Ovo je bila prva dionica na putu nezaobilaznih promjena. Valja nastaviti", zaključio je Mesić u svome posljednjem obraćanju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: