Sukob sa crkvom
0

Mesić zatražio uklanjanje križeva iz državnih ustanova

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zatražio je danas uklanjanje križeva iz vojarni i svih državnih ustanova, ocjenjujući kako bi Crkva sama trebala to zatražiti i reći da u sekularnoj državi u državnim ustanovama ne bi trebalo biti nikakvih vjerskih obilježja. Mesić je, u razgovoru za Hrvatski radio, ponovio kako nije u sukobu s Crkvom, nego je samo upozorio kako nije u redu da se šefa države u službenom glasilu Zagrebačke nadbiskupije naziva veleizdajnikom, a oni čije je to glasilo ostaju nijemi.

Odbacio je tumačenje direktora "Glasa Koncila" Nedjeljka Pintarića da je trebao reagirati pismom, ustvrdivši kako u "Glasu Koncila" nemaju običaj objavljivati pisma čitatelja.

Crkvu je optužio da ima privilegiran položaj jer dobiva znatan novac iz državnog proračuna, a smatra da bi Crkva trebala zauzimati jedinstveno stajalište o svim aktualnim pitanjima kako bi dokinula praksu da se pojedinci iz Crkve miješaju u politiku.

Mesić je još jednom objasnio svoj zahtjev Ustavnom sudu da preispita ustavnost Zakona o posebnom porezu na dohodak. Ponovio je da je dio kriznog poreza trebalo prevaliti na bogate, posebno na one koji su se obogatili u privatizaciji, a odbacio je tumačenje potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa da se zahtjevom za preispitivanje ustavnosti svrstao uz oporbu. Rekao je kako je isključivo riječ o provođenju Ustava i zakona.

Odbacio je i komentar HDZ-ova predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga da želi srušiti Vladu i proračun.

"Otkad sam izabran na ovu funkciju, živim u kohabitaciji i manje-više dobro sam s vladama surađivao, ali bilo je različitih pristupa određenim temama, i za premijera Račana i za Sanadera, i sada za Jadranke Kosor", rekao je Mesić.

Na pitanje bi li država trebala građanima vratiti ubrani porez ako Ustavni sud procijeni da je Zakon protuustavan, Mesić je odgovorio kako bi i o tome odlučivao Ustavni sud.

"Ustavni sud može na različite načine riješiti to pitanje. Može riješiti tako da ukine dijelove Zakona i da to vrati zakonodavcu, ali može riješiti i meritum stvari pa da kaže što se mora učiniti, mora li se novac vratiti ili ne", rekao je.

Odbacio je tumačenje Jadranke Kosor po kojem se predsjednika ne tiče hoće li biti novca za mirovine. "Ne može se reći da me ne interesira kako će država doći do sredstava, ali želim da se poštuje Ustav, koji kaže da je Hrvatska socijalna država", rekao je.

Na pitanje vjeruje li da bi vlada Jadranke Kosor mogla izvući zemlju iz recesije, Mesić je odgovorio kako je u posljednje vrijeme "puno komunicirao s premijerkom Kosor".

"Ona je sasvim ozbiljno shvatila svoj posao i ima želju da se mnoga pitanja riješe. Spremna je na mjere kojima bi se hrvatska privreda od izrazito uvozne pretvorila u izrazito izvoznu, no hoće li uspjeti, nije samo pitanje fiskalne, nego i monetarne politike", izjavio je Mesić, dodajući kako premijerki želi uspjeh te da "mandat izgura do kraja i odgovori na izazove pred kojima se zemlja nalazi".

Govoreći o mogućnosti prijevremenih izbora, ocijenio je i da je oporba do sada ponudila samo kritiku stanja, a ne i konkretne prijedloge za izlazak iz krize.

Najavljeno ukidanje općina smatra zakašnjelom mjerom, koju je moguće provesti tek nakon ozbiljne analize. "To mora biti studiozan pristup. Najgore bi bilo ići na formalnosti, a da se ne rješava suština", rekao je Mesić, ističući da kriterij za ukidanje općine ne bi smio biti površina ili broj stanovnika.

Zamoljen da otkrije detalje dogovora premijerke Kosor sa slovenskim kolegom Pahorom, Mesić je rekao da ne zna točno o čemu su se dvoje premijera dogovorili, ali zna kako je dogovoreno spuštanje tenzija, kako bi se u miru pokušalo pronaći rješenje prihvatljivo za obje strane.

Kad je riječ o kondominiju, Mesić ističe kako bi on bio prihvatljivo rješenje samo ako bi se provodio na akvatoriju obiju država. Ako kondominij bude samo na hrvatskom akvatoriju, to nije prihvatljivo, no ako zahvati oba akvatorija, to je za Hrvatsku prihvatljivo, rekao je predsjednik Mesić.

Najavio je da se o predsjedničkim kandidatima ne namjerava očitovati prije drugoga izbornog kruga, ali govorit će o ponuđenim programima. Dodao je da bi kandidati koji ističu antifašizam trebali osuditi isticanje ustaškog znakovlja.