Posjeta Italiji
0

Mesić za ulazak svih zemalja jugoistočne Evrope u EU

FENA
Hrvatska će ulaskom u Evropsku uniju ostvariti svoj velik cilj, ali će potaknuti i druge zemlje u regiji na približavanje Uniji, rekao je u petak u Rimu novinarima hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon susreta s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom, koji je podržao brz ulazak Hrvatske u EU, kao i drugih zemalja u regiji.

"Mi ćemo u Evropsku uniju ući u najskorije vrijeme, ali to nam nije krajnji cilj, već ulazak cijele jugoistočne Evrope", rekao je Mesić koji se dan prije u Vatikanu susreo s papom Benediktom XVI.

Mesić je talijanskoga predsjednika obavijestio o stanju hrvatskih pristupnih pregovora. "Možemo nastaviti pregovore sad kad nas je Slovenija deblokirala jer smo s njom postigli sporazum da razdvojimo bilateralno granično pitanje na moru od hrvatskih pregovora za ulazak u EU", rekao je Mesić.

Po Mesićevim riječima, Evropa je najveći činilac mira u današnjem svijetu i poželjan cilj svim zemljama u regiji.

"Kad svi otvorimo svoje granice, kad svi ispunimo evropske standarde, imat ćemo prostor u kojem će nacionalne manjine biti mostovi povezivanja, a ne sredstvo za osvajanje tuđeg teritorija", rekao je Mesić, zahvalivši talijanskom predsjedniku na stalnoj talijanskoj potpori hrvatskom približavanju euroatlantskim integracijama.

"Zainteresirani smo da Hrvatska brzo završi pregovore s Evropskom unijom", rekao je Napolitano i dodao kako je s Mesićem razgovarao o cijelom prostoru bivše Jugoslavije.

"Italiji je stalo da evropska vrata ostanu otvorena za ulazak i tih zemalja nakon Hrvatske", rekao je talijanski predsjednik koji je u četvrtak primio srbijanskoga predsjednika Borisa Tadića.

"Jučer je ovdje bio Boris Tadić, predsjednik Srbije, zemlje koja također ide u tom smjeru", rekao je Napolitano i dodao kako je Italija svjesna da je stanje u Bosni i Hercegovini kritična tačka u regiji.

Mesić smatra da je "arhitektura regije nakon raspada Jugoslavije dovršena", s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom kao "neuralgičnim tačkama". "Srbija je kosovsko političko pitanje prebacila na međunarodni sud, u pravno područje i sad se čeka pravno razrješenje", rekao je Mesić", prenosi Hina.

"Bosna i Hercegovina mora opstati kao država triju konstitutivnih naroda, ali međunarodna zajednica i Evropska unija moraju pomoći da ona dobije mehanizme da bude održiva i da kao dovoljno pravno uređena država može nastaviti put prema EU-u", rekao je Mesić koji će boravak Italiji završiti u subotu posjetom hrvatskoj manjini u pokrajini Moliseu kao prvi hrvatski predsjednik.