Regija
0

Mesić razmišlja o pomilovanju ratnog zločinca Mirka Norca

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić najavio je mogućnost pomilovanja generala Mirka Norca koji je osuđen na 12 godina zatvora za ratne zločine na Srbima u slučaju Gospić i nepravosnažno na sedmogodišnju zatvorsku kaznu za Medački džep.

Mesić tvrdi da su ispunjeni neki uslovi koji nisu bili u vrijeme izricanja kazne Norcu.

Vrhovni sud u Zagrebu od 16. do 20. novembra odlučivaće o žalbama na prvostepenu presudu kojom je general Rahim Ademi oslobođen, a general Mirko Norac osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima u Medačkom džepu 1993. godine.

Prema optužnici, na području Medačkog džepa od 9. do 17. septembra kada su se hrvatske snage povukle i područje predale UN-ovim "mirovnjacima" ubijena su 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika, a uništeno 300 različitih građevina.

Norac već izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen 2003. zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991. na gospićkom području, a u slučaju da mu Vrhovni sud potvrdi i presudu za Medački džep on će moći da traži da mu se odredi jedinstvena zatvorska kazna za oba slučaja.

U slučaju Norca to bi značilo da mu kazna ne bi mogla biti manja od 12 godina, na koliko je osuđen za zločine na gospićkom području, ali ni veća od 19 godina koliki je zbir dvije kazne.

Premet Norac-Ademi je prvi slučaj koji je Haški tribunal ustupio na procesuiranje hrvatskom pravosuđu.
Hrvatski predsjednik smatra da je pogriješio što je pozvao na predaju generala Antu Gotovinu, kome se sudi u Haškom tribunalu za ratne zločine počinjene tokom i nakon akcije "Oluja" 1995. godine.

"U vrijeme kad je Gotovina bio u bijegu i kada je u jednom intervjuu rekao da je spreman da se pojavi u Zagrebu i odgovori na pitanja istražilaca, pa onda odlučiti da li će se predati sudu u Hagu, smatrao sam da su se stekli uslovi u kojima ga treba ohrabriti za pojavljivanje u Hrvatskoj. Stoga sam ga i pozvao da se preda", rekao je Mesić za Mediaservis.

Iako je to bio, kako je rekao, malo ambiciozniji postupak, koji nije uspio, Mesić je rekao da ne bi drugačije ni postupio. 

"Jedino što bih uradio bilo bi da generalu pošaljem poruku da vodi više računa o sebi i svojoj porodici. Pa pogledajte, da se predao, sada bi možda mogao da se brani sa slobode", smatra Mesić.