Regija
0

Mesić ponovio da je RS stvorena etničkim čišćenjem

FENA
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u ponedjeljak je u Beču izrazio zabrinutost izjavama nekih europskih čelnika da neće biti daljnjeg proširenja EU sve dok se ne ratificira Lisabonski ugovor, te da se takva sudbina odnosi i na Hrvatsku.

"To nije dobro iz nekoliko razloga. Prvo, nije dobro zbog Unije, jer ona - strogo poštujući formu, a zaboravljajući sadržaj - sama sebi postavlja prepreku na putu do svojega punoga ostvarenja, da bude zaista ujedinjena Europa", rekao je Mesić na predavanju u Kreisky Forumu u ponedjeljak navečer u Beču.

"Drugo, to nije dobro ni zbog moje zemlje, jer ne sumnjam da će sada opasti potpora ulasku u Europsku uniju, a da će oni koji bi voljeli vidjeti povratak u izolaciju - likovati", dodao je hrvatski predsjednik.

"I, treće, to nije dobro ni zbog regije, jer u odnosu na Europsku uniju Hrvatska je u regiji bila neka vrsta motora koji je vukao prema naprijed, prema Uniji. Ako se nama, usprkos postignutim uspjesima, vrata zatvore, makar i samo neko vrijeme, neće vam biti teško zamisliti kako će se na to gledati u drugim zemljama regije", rekao je Mesić i naglasio da se iz navedenih razloga širenje Unije ne smije zaustaviti.

Dodao je kako bi cijelu jugoistočnu Europu, bez iznimke, u doglednoj budućnosti trebalo uključiti u Uniju i izrazio uvjerenost da će se to i dogoditi. No, naglasio je da u zemljama toga područja stanje vrlo različito te da regija u cjelini još nema potrebnu stabilnost.

BiH nakon brutalnoga rata živi u miru koji joj je donio Daytonski sporazum, ali koji je isto tako stvorio dva entiteta "od kojih jedan pokazuje nedvojbenu ambiciju da funkcionira kao država u državi, a možda čak i da razbije tu državu u kojoj se nalazi, dok drugi teško funkcionira, ipak uspijevajući povremeno i sa svoje strane ometati jedinstvenu državu da stane na svoje noge", kazao je Mesić, te ponovio da je Republika Srpska stvorena etničkim čišćenjem.

Dodao je kako "Srbija mora poručiti Srbima u BiH da je to BiH domovina, da je Sarajevo njihov glavni grad i da svoje probleme rješavaju tamo", a takve poruke još nema, naglasio je Mesić.

Pozvao je i međunarodnu zajednicu da "poruči svima koji bi mogli imati takve planove i želje, da se BiH mora održati kao jedinstvena država s tri jednakopravna konstitutivna naroda i da nikakva podjela ne dolazi u obzir".