Regija
0

Mesić: Lucić i Markač sudjelovali u lovu kod Đakova

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako mu je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Josip Lucić usmeno potvrdio da je sredinom prosinca 2007. sudjelovao u lovu kod Đakova, te da je u istom lovu bio i haaški optuženik general Mladen Markač.

Mesić je novinarima, na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća, objasnio da je riječ o tradicionalnom "generalskom lovu", na koji se svake godine poziva sve generale, uključujući i one koji su u mirovini.

"Lucić mi je potvrdio da je i Markač bio u lovu, te da on osobno nikoga nije pozivao, nego da su to činili kabineti, koji svake godine pozivaju iste ljude, a nisu pozvani jedino oni koji nisu dostupni, što je, u ovom slučaju, bio general Glavaš", rekao je Mesić.

Naglasio je kako generala Lucića ne smatra odgovornim za činjenicu što nije ništa poduzeo iako je bio u istom lovu s generalom Markačem (kod Đakova, 16. prosinca), koji je time (Markač) kršio uvjete boravka na privremenoj slobodi.

Predsjednik Mesić napomenuo je da ni jedan hrvatski dužnosnik, osim ministara unutarnjih poslova i pravosuđa, ne mora reagirati ako netko ne poštuje pravila Haaškog tribunala.

"Ne može ministar šumarstva reagirati ako negdje vidi nekoga tko krši pravila Haaškog tribunala. Svatko na koga se ta pravila odnose i tko zna da ne može izlaziti u širu javnost, mora sam reagirati. Ako ne reagira, onda su tu odgovorni organi unutarnjih poslova, o čemu najviše znaju ministri unutarnjih poslova i pravosuđa", rekao je Mesić.

Također je ocijenio da načelnik Glavnog stožera OS RH general Lucić, ali ni ministar obrane Berislav Rončević, koji je, tvrdi Mesić, u istom lovu s Markačem bio pretprošle godine, zbog toga ne trebaju snositi nikakve posljedice.

Naglasio je da se taj lov ne može poistovjećivati s onim na Bilogori (22. prosinca 2007.), u kojemu je uz Markača bio ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.