Regija
0

Mesić komentirao Tadićevu izjavu o izvinjenju

FENA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji boravi u službenom posjetu Mongoliji, komentirao je u ponedjeljak izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da bi se Hrvatska trebala izviniti za zločine počinjene nad pripadnicima srpskog naroda u akciji Oluja.

Mesić je rekao da bi Tadić kada govori o Oluji morao voditi računa o tome da je pobuna srbijanskih građana u Hrvatskoj bila inicirana iz Beograda odakle su dolazili dobrovoljci i tenkovi okićeni cvijećem.

"Svima kojima su pripadnici mog naroda nanijeli zlo ja sam se ispričao. Kao predsjednik Republike Hrvatske to sam morao učiniti i učinio sam. Čudim se što savjetnici gospodina Tadića na tu činjenicu nisu upozorili jer ako on ne prati ono što ja govorim, prate njegovi savjetnici", istaknuo je Mesić.

Tadić je izjavio je u nedjelju da srpski narod godišnjicu akcije Oluja oplakuje kao dan velike tuge i nesreće, te da očekuje od Hrvatske ispriku.

"Dobro je poznato da sam uputio izvinjenje svim narodima za zločine koje su počinili pripadnici mog naroda. Nisam čuo riječ izvinjenja predstavnika drugih država za zločine koji su učinjeni nad pripadnicima srpskog naroda", kazao je Tadić.

Srbijanski predsjednik je rekao da je u Oluji ubijeno ili nestalo oko 1.600 Srba, a iz Hrvatske protjerano je njih oko 250 hiljada.