Regija
0

Mesić i Tuerk pomirljivo o hrvatsko-slovenskim odnosima

FENA
Foto: Net.hr / CROPIX
Foto: Net.hr / CROPIX
Hrvatski i slovenski predsjednici Stjepan Mesić i Danilo Tuerk poslali su u petak iz Otočca ob Krki pomirljive poruke kako u hrvatsko-slovenskim odnosima ima otvorenih pitanja, ali se ona mogu riješiti dijalogom uz međusobno poštivanje.

"Ovo je prilika da javnosti pokažemo da imamo dobre odnose i da nisu mogući apokaliptični scenariji", rekao je Tuerk nakon jednosatnog neslužbenog sastanka s Mesićem.

"Nas dva smo dali pravac i nadamo se da će premijeri i ministri ići istim smjerom" rekao je Mesić.

Već opterećeni dugogodišnjim sporovima oko granice, NE Krško i duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama, odnosi dviju zemalja zaoštrili su se nakon hrvatskog proglašenja Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) u siječnju ove godine.

Mada Slovenija zbog ZERP-a već koči pristupne pregovore Hrvatske s EU-om šef slovenske države dao je punu potporu Hrvatskoj.

"Slovenija je zainteresirana za napredovanje Hrvatske prema Uniji i to nije upitno", rekao je Tuerk dodajući da slovensko predsjedništvo EU-om mora biti odgovorno i poštivati interese svih članica ali i zemalja kandidatkinja.

Mesić je ponovio upozorenje od četvrtka kako bi ukoliko bi Slovenija insistiranjem na svojim stavovima onemogućila ulazak Hrvatske u Europsku uniju to značilo katastrofu za odnose dviju zemalja i zauvijek prekinulo slovensko-hrvatsko prijateljstvo.

"Kada bi Slovenija zaustavila Hrvatsku na putu u EU to bi djelovalo katastrofalno na naše odnose", rekao je Mesić.

Hrvatski je predsjednik, međutim, istaknuo, kako prijateljstvo između dviju država ne smije biti ugroženo i pozvao obje strane da smire strasti.

"Nemojmo zaoštravati nego iznaći najbolja rješenja otvorenih pitanja. Najgore je nastupati ultimativno i ako se poruke šalju preko medija. Naše prijateljstvo ne smije biti narušeno", rekao je Mesić.

I Tuerk je rekao da je proteklih tjedana bilo nespretnih izjava s obiju strana ocijenivši "kako bi bilo bolje da ih nije bilo".

Oba predsjednika se slažu da o ZERP-u treba razgovarati a ne na tom pitanju zaoštravati odnose.

"To je hrvatsko suvereno pravo no ako se ono tiče susjeda o tome treba razgovarati a to je izostalo" ocijenio je Mesić.

Dodao je da ZERP vrijedi dvije godine i da ne treba zaoštravati na pitanju koje će ionako biti riješeno na drugačiji način kada Hrvatska uđe u EU.

Tuerk drži kako ZERP nije isključivo bilateralno pitanje nego se tiče i Europske komisije pa bi ga kao što to predlaže europski povjerenik za proširenje Olli Rehn trebalo rješavati u Bruxellesu.

Sa sastanka koji je po Mesićevim riječima bio relaksirajući za javnost obiju zemalja oba su predsjednika poručila kako se ide prema rješavanju svih otvorenih pitanja.

Tuerk je pritom istaknuo da u određivanju granične crte treba uključiti treću stranu i da je prošlogodišnji susret premijera Ive Sanadera i Janeza Janše bio dobar korak naprijed.

Znakovito je da su se Mesić i Tuerk nakon susreta u Otočcu ob Krki, njihova prvog susreta otkako je Tuerk preuzeo dužnost u prosincu 2007., zajedno uputili u 60-ak kilometara udaljeni gradić Črnomelj gdje će prisustvovati obilježavanju 15. godišnjice Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva.