Regija
0

Mesić i Sanader: Hrvatska stigla na ključni cilj - ulazak u NATO

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader izjavili su u srijedu u Bukureštu pred očekivanu pozivnicu Hrvatskoj za članstvo u NATO-u kako je Hrvatska pred konačnim ostvarenjem jednoga od svojih ključnih vanjskopolitičkih ciljeva.

"Ono što je bilo jako daleko i nedostižno sada se događa....pred ulaskom smo u NATO", rekao je Mesić u zajedničkoj izjavi novinarima sa Sanaderom uoči početka sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza.

"S razlogom očekujemo poziv jer smo proveli najveći dio reformi i očekujemo da se Hrvatska svrsta u tu moćnu organizaciju", rekao je Mesić.

Mesić je dodao da je Hrvatska pozivnicom u NATO nagrađena za sve ono što je učinila, čime se cijeloj regiji šalje poruka da se napor isplati. "Nagrađeni smo za sve ono što je radio parlament, vlada na čelu s premijerom Sanaderom, diplomacija, ali i moj ured. Bilo bi dobro da konsenzus oko NATO-a bude i oko drugih pitanja koja se tiču strateških hrvatskim interesa", ocijenio je Mesić.

Sanader drži da je pozivnicom za NATO ostvaren jedan cilj, a drugi - članstvo u EU je nadomak. "Pozivnica na NATO ojačat će međunarodni položaj Hrvatske i u pregovorima s EU-om. To ne znači da će biti popusta u pregovorima, ali će članstvo u NATO-u biti poticaj i našim partnerima s druge strane stola da Hrvatsku prihvate kao punopravnu članicu Unije", istaknuo je hrvatski premijer.

Podsjetio je kako je Hrvatska do toga cilja prošla težak put od stjecanja samostalnosti i Domovinskog rata u kojem je živote dalo 15.000 građana. "Sve je to bio ulog za ono što ćemo sutra ostvariti", rekao je Sanader, javila je Hina.

Komentirajući zahtjeve nekih nevladinih udruga i političkih stranaka za raspisivanjem referenduma za NATO, i predsjednik i premijer smatraju da on nije potreban, jer se članstvom u tom vojno-političkom savezu ne prenosi državni suverenitet.

Mesić smatra da je to legalna i legitimna politička akcija za koju, međutim, nema potrebe, a premijer Sanader drži da je javnost o tome sve rekla glasujući na izborima za HDZ kojemu je ulazak u NATO apsolutni prioritet te podupirući ulazak u NATO u ispitivanjima javnoga mišljenja.