{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mesić: Hrvatska će pitanja električne energije razmatrati sa BiH, a ne RS-om

F
21.4.2008. u 09:40
0
0
Mesić: Hrvatska će pitanja električne energije razmatrati sa BiH, a ne RS-om
0
Mesić: Hrvatska će pitanja električne energije razmatrati sa BiH, a ne RS-om
Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić smatra da još uvijek ima prostora za dogovor o gradnji mosta kopno - Pelješac kod Neuma, da bi međunarodna arbitraža mogla biti rješenje granice na Uni između BiH i Hrvatske, kao i da te dvije zemlje treba da rješavaju otvorena pitanja isporuke električne energije, a ne da to od njegove zemlje traži Republika Srpska.
“Teško će biti kada se krene sa gradnjom, kada se postavi konstrkcija mosta”, kazao je Mesić u sinoćnoj izjavi za banjalučku Alternativnu televiziju goovreći o gradnji mosta kopno - Pelješac kod Neuma.

Naglasio je i da spor oko granice na Uni između BiH i Hrvatske treba riješiti kao sa Crnom Gorom – arbitražom pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

“Ostalo je nekoliko neriješenih graničnih pitanja, ne samo sa BiH, nego i sa Slovenijom i Crnom Gorom, sa kojom su u tijeku pregovori da se taj predmet preda Međunarodnom sudu pravde u Haagu i mi prihvaćamo svaku odluku suda”, kazao je hrvatski predsjednik naglasivši da se to od strane Hrvatske predaleže i Slovencima.

“Ukoliko ne budemo sa BiH našli dogovorno rješenje isto tako morat ćemo ići na međunarodnu arbitražu”, rekao je predsjednik Hrvatske.

Komentirajući izjave predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika da Hrvatska treba da izmiri dugovanja prema RS-u od oko 150 miliona KM za neisporučenu elektičnu energiju, Mesić je istaknuo da je to pitanje dogovora dvije države, BiH i Hrvatske, a nikako RS-a.

“To se treba dogovoriti između nadležnih institucija Hrvatske i BiH, a što se tiče Dodika, mislim da on previše insistira na državnosti entiteta, što on sigurno nije”, kazao je Mesić.

Elektroprivreda RS-a je navela da od 1994.godine dobija 30 posto manje struje iz prije rata zajednički građane dubrovačke hidroelektrane “Plat”. Po prijeratnom sporazumu Hrvatskoj pripada 20 posto, a Hidroelektranama na Trebišnjici 80 posto struje, ali Hrvatska jedno vrijeme nije isporučivala struju, a kada je to i počela odnos se promijenio na iznos 50:50 posto.

S druge strane, Hrvatska Eelektroprivreda traži trećinu vlasništva u Rudniku i Termoelektrani Gacko pozivajući se na samoupravni sporazum o izgradnji iz 1986. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: