Regija
0

Mesić doputovao u dvodnevni posjet Crnoj Gori

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u ponedjeljak u Podgoricu, u dvodnevni službeni posjet Crnoj Gori, na poziv crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića.

U zračnoj luci Podgorica hrvatskog predsjednika je, uz najviše državničke počasti, dočekao njegov domaćin, predsjednik Vujanović. Nakon intoniranja himni Hrvatske i Crne Gore i pregleda svečanog postroja crnogorske vojske, Mesić se uputio prema Vili "Gorica" gdje će imati susrete i razgovore s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem, a tijekom poslijepodneva sastat će se i s crnogorskim predsjednikom.

Kako je najavljeno, dominirati će teme koje se odnose na bilateralne odnose, prilike u regiji i ostvarivanje europskih, odnosno euroatlantskih ambicija dviju zemalja.

Hrvatska i Crna Gora razvile su vrlo dobre bilateralne odnose, a hrvatska zajednica u Crnoj Gori i crnogorska u Hrvatskoj važni su pokretači te suradnje. Nedavno je konstituiran i poslovni savjet, mješovito tijelo koje će koordinirati aktivnosti na daljnjem razvoju gospodarskih veza dviju zemalja.

Jedino otvoreno pitanje između Zagreba i Podgorice je pitanje granice na Prevlaci, što će rješavati Međunarodni sud, uz suglasnost dvije vlade da će poštivati odluke tog suda.

Predsjednik Mesić je bio prvi europski državnik koji je posjetio Crnu Goru nakon što je ona prije dvije godina proglasila neovisnost.

Hrvatski će predsjednik u utorak posjetiti Kotor, gdje će uručiti visoko hrvatsko odlikovanje Red Danice hrvatske s lentom i likom Katarine Zrinske admiralu bokeljske mornarice dr. Milošu Miloševiću.

Mesić će tijekom dana položiti vijenca na posljednje počivalište don Branka Sbutege te se sastati s predstavnicima hrvatske zajednice u Crnoj Gori i posjetiti Hrvatsku kuću. Riječ je o zdanju koje Crna Gora poklanja Hrvatskoj za smještaj njezina generalnog konzulata i za druge svrhe.