Pozvala na promjenu smjera
0

Merkel: Srbija ne ispunjava uvjete za status kandidata za EU

FENA
Angela Merkel (Foto: AP)
Angela Merkel (Foto: AP)
Srbija u ovom trenutku ne ispunjava uvjete za status kandidata za Evropsku uniju (EU), izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel i pozvala srbijansku vladu "na promjenu smjera", objavili su u petak mediji u Srbiji.

Nakon višesedmičnog nagađanja njemačka kancelarka u petak je jasno dala do znanja da će njemački stav na samitu EU 8. i 9. decembra, kada se bude raspravljalo o daljnjoj evropskoj integraciji zemalja zapadnog Balkana, kada je o Srbiji riječ, biti negativan, piše beogradski Blic ističući izjavu kancelarke Merkel kako "put Srbije u EU vodi samo preko normalizacije odnosa s Kosovom".

"Žao mi je što Srbija do sada nije ispunila ova očekivanja u dovoljnoj mjeri, čime za sada nisu dane pretpostavke za dodjelu statusa kandidata, rekla je kancelarka i dodala kako se Srbiji "osim toga može prebaciti i da je proteklih dana doprinijela stvaranju atmosfere u kojoj su njemački vojnici KFOR-a na sjeveru Kosova vatrenim oružjem napadnuti i povrijeđeni".

B92 piše da njemački mediji podsjećaju kako na prelazima između Kosova i Srbije već sedmicama traju sukobi kosovskih Srba i snaga KFOR-a i da su Srbi u ponedjeljak pucali u dva njemačka vojnika.