|

Merkel odgovorila na "škakljivo" pitanje o granici Hrvatske i BiH i kršenju prava migranata

Merkel odgovorila na "škakljivo" pitanje o granici Hrvatske i BiH i kršenju prava migranata
40
A. D.
21.11.2019. u 08:54
84
komentara
40

dijeljenja
Merkel odgovorila na "škakljivo" pitanje o granici Hrvatske i BiH i kršenju prava migranata Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je jučer u Zagrebu prisustvovala Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) nakon susreta sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem odgovorila je i na neka škakljiva pitanja novinara koji se tiču granice BiH i Hrvatske te kršenju prava migranata.
U javnosti je jučer, naime, posebno odjeknula podrška njemačke kancelarke po pitanju Schengena i njena odbrana Hrvatske od optužbi za nehuman odnos prema migrantima na granici.

Stoga su je njemački novinari koji su bili u Zagrebu pitali je li uobičajeno da tako mlada država članica, koja po njihovu mišljenju krši prava migranata na granici, predsjedava EU, na što je ona odgovorila da nije isto biti u sredini Schengena ili izvan.

"Perspektiva zemlje koja štiti vanjsku granicu Evropske unije razlikuje se od one koju imaju članice u srcu schengenskog prostora. EU živi od toga da ima različite perspektive. Iz perspektive zemlje koja mora štititi vanjske granice to izgleda drugačije nego iz perspektive zemlje koja je u sredini evropskog prostora", rekla je Merkel i time zapravo zaštitila Hrvatsku od optužbi za nehuman odnos prema migrantima, posebno na granici sa BiH.

Dodala je i kako Hrvatska kao mlada država itekako može unijeti svoja iskustva jer su joj pregovori u svježem sjećanju za razliku od Njemačke čiji pristup Evropskoj uniji seže u daleku prošlost, prenosi Jutarnji.hr.

"Hrvatska je puno toga učinila kako bi stvorila preduvjete za pristup šengenskom procesu i Komisija je to pozitivno ocijenila", rekla je Merkel i poručila da se raduje hrvatskom predsjedavanju.

Odala je priznanje Hrvatskoj za sve što je napravila, ali je jednako tako naglasila da je to politička odluka, te spomenula Bugarsku i Rumunjsku.
Prijavi grešku


Komentari (84)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...