{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Merkel dolazi sa zahtjevom da se normalizuje situacija

S
17.8.2011. u 09:33
0
4
Merkel dolazi sa zahtjevom da se normalizuje situacija
0
Merkel dolazi sa zahtjevom da se normalizuje situacija
Angela Merkel
Njemački kancelar Angela Merkel dolazi u ponedjeljak u Beograd sa zahtjevom da se "normalizuje situacija" na sjeveru Kosova, prije svega kada je riječ o carini i sudu, te da se rješenje postigne dijalogom Beograda i Prištine.
Beogradski "Blic" piše, pozivajući se na "više pouzdanih izvora", da je strah zvaničnog Beograda da "normalizacija" znači stavljanje carine i suda pod kontrolu Prištine i da će ako odbije Beograd biti suočen sa blokadom daljih integracija u EU, izazvao nervozu i sve oštrije izjave srpskih zvaničnika da "Beograd neće preći crvene linije" i da se zarad članstva u Uniji "neće odreći Kosova".

"Blic" navodi da se nervoza zvaničnika u Beogradu, pred dolazak Merkel i neizvjesnost koliko će Merkel biti "tvrda" u zahtjevu da se sjever Kosova stavi pod kontrolu Prištine, vidjela i juče u izjavama zamjenika premijera Ivice Dačića, kao i u porukama vicepremijera Božidara Đelića, koji je novinare uvjeravao da "ne vidi želju međunarodne zajednice da Srbiju spreči da uđe u EU, jer zahtevi da prizna Kosovo praktično znače dizanje rampe za srpske EU integracije".

Dačić je u utorak pozvao najviše državne zvaničnike da međunarodnoj zajednici prenesu da Srbija ne može da trguje svojim nacionalnim i državnim interesima u korist ulaska u EU.

Ministar Srbije za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je Beograd potpuno opredijeljen za dijalog i postizanje kompromisa, ali da je iluzorno da se od Srbije očekuje da prihvati nešto što je suprotno državnim interesima.

"Mi ne možemo da razgovaramo o tome da, recimo, prihodi od carine idu u Prištinu, jer bi to značilo da finansiramo albansku, samoproglašenu državu, ali možemo da razmotrimo da prihodi ostaju lokalnim opštinama na sjeveru za njihov razvoj", rekao je Bogdanović.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: