Mesić o Bandiću
0

"Meni je žao što taj gospodin laže"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas da nezavisni predsjednički kandidat Milan Bandić ne govori istinu kada kaže da je sudjelovao u njegovim predsjedničkim kampanjama i kako nije točno da nije izvijestio javnost o troškovima svojih kampanja, pri čemu je istaknuo da u njima nije bilo nepravilnosti, što je pokazuje javnosti dostupno izvješće neovisne revizije.

"Meni je žao što taj gospodin laže", rekao je Mesić nakon što je primio vjerodajnice veleposlanika Republike Kosova Valdeta Sadikua.

Novinare je, naime, zanimao predsjednikov komentar jučerašnje Bandićeve izjave da je sudjelovao u obje Mesićeve predsjedničke kampanje i pozvao predsjednika da nakon deset godina javnost izvijesti o troškovima te mu poručio da je svoj mandat mogao "završiti dostojanstvenije i poštenije".

U prvoj kampanji, kaže predsjednik Mesić, SDP ga nije ni podržavao, a u drugoj, u kojoj je imao podršku te stranke, Bandić je sudjelovao kao predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a.

"Kad kaže da je sudjelovao, onda bi trebao znati da sam ja jedini kandidat koji je dao izvješće o financiranju kampanje i tražio da to izvješće prekontrolira neovisna revizija", rekao je Mesić te dodao da revizija nije našla nepravilnosti.

"To je objavljeno i dostupno javnosti. To ne piše na engleskom, to piše na hrvatskom i može se uvijek provjeriti", kazao je Mesić koji smatra da Bandić nema razloga za ljutnju.

"Zašto se ljuti, taj gospodin nema ni jednog razloga za ljutnju, ja samo pomažem. Jer, kad bi on slučajno došao ovdje, morao bi imati maksimalnu transparentnost kod izvješća o financiranju izborne kampanje", rekao je Mesić.

Podsjetio je pritom da je i on sam imao "velikih poteškoća" jer su neki pojedinci spekulirali da mu je kampanju financirao Hrvoje Petrač "iako to nema veze s činjenicama".

Upitan jesu li kandidati na "daljinski upravljač", Bandić onaj Ive Sanadera, a Josipović čelnika SDP-a Milanovića, Mesić je odgovorio kako smatra da nisu i da se radi "o prepucavanjima".

"Mislim da su to međusobna prepucavanja koja nemaju nikakve podloge, ni utemeljenja u budućem radu budućeg predsjednika jer on ne može i ne smije biti ni na čijem daljinskom upravljaču", rekao je Mesić dodajući da bi to upravo novinari vrlo brzo otkrili kad bi postojala komunikacija s jednom strankom. Istaknuo je kako predsjednik, ma iz koje stranke došao, "ne smije biti vezan jer mu to Ustav zabranjuje".

"Tko god misli doći ovdje, mora biti svjestan da već sad mora ugasiti daljinski upravljač. A da Ivo Sanader više priželjkuje gospodina Bandića nego Josipovića, mislim da je to i malom djetetu jasno", ustvrdio je Mesić.