{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodni sud pravde odredio Hrvatskoj rok za odgovor na protutužbu Srbije

F
19.2.2010. u 08:38
0
3
Međunarodni sud pravde odredio Hrvatskoj rok za odgovor na protutužbu Srbije
0
Međunarodni sud pravde odredio Hrvatskoj rok za odgovor na protutužbu Srbije
Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu, glavno sudsko tijelo UN-a, odredio je rokove za podnošenje odgovora Hrvatske i protuodgovora Srbije vezano uz zahtjeve dviju strana u predmetu po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, saopćio je sud u četvrtak.
U nalogu koji datira od 4. februara, ICJ je odredio rok do 20. decembra 2010. za pisani odgovor Hrvatske na protutužbu Srbije za genocid, podnesenu 4. januara ove godine.

Srbiji je za pisani protuodgovor na podnesak Hrvatske, ICJ odredio rok do 4. novembra 2011., navodi se u saopćenju.

Glavnina postupka u međudržavnim sporovima pred Sudom pravde u Haagu odvija se u pisanom obliku, a tek se u zadnjoj fazi postupka organizira usmena rasprava, nakon koje 15-člano sudsko vijeće ICJ-a donosi presudu.

U saopćenju ICJ-a također se navodi da je Sud uzeo na znanje činjenicu da je Srbija 4. januara 2010. podnijela protutužbu u kojoj od Suda traži da presudi i proglasi kako je "Hrvatska prekršila svoje obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom i nakon operacije Oluja u avgustu 1995., čineći djela čija je namjera bila da se uništi dio srpske nacionalne i etničke grupe koja živi u regiji Krajine".

Ta su djela, prema tvrdnjama iz protutužbe Beograda, počinjena ubijanjem pripadnika te grupe, nanošenjem teških tjelesnih ili mentalnih povreda i namjernim stvaranjem životnih uvjeta sračunatih da dovedu do njezinog djelomičnog fizičkog uništenja.

Također se tvrdi da je Hrvatska prekršila Konvenciju o sprječavanju genocida time što je skovala urotu da počini genocid nad dijelom Srba na svom teritoriju te da je prekršila Konvenciju nekažnjavanjem počinitelja zločina genocida.

Na temelju toga Srbija je u protutužbi zatražila da Hrvatska odmah poduzme korake da osigura puno poštivanje Konvencije i kazni počinitelje zločina genocida, kao i da kompenzira štete hrvatskim Srbima, stvori uvjete za povratak i život izbjeglih Srba te da ukine nacionalne blagdane - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

S obzirom na odsustvo primjedbi Hrvatske o prihvatljivosti navoda iz protutužbe, Sud nije smatrao kako se od njega traži da u ovoj fazi definitivno odredi da li tvrdnje iz protutužbe Srbije ispunjavaju uvjete iz Pravila postupka suda.

ICJ je utvrdio da je prikladno "kako bi se osigurala stroga jednakost među strankama, da zadrži pravo za Hrvatsku da izrazi svoje stavove po drugi put u pisanom obliku o protu-tvrdnjama Srbije", stoji u saopćenju.

Republika Hrvatska je 2. jula 1999. podnijela tužbu za genocid protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, čiji je pravni slijednik Srbija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: