{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodni sud nije mjerodavan za tužbu Hrvatske protiv SRJ?

F
21.5.2008. u 13:16
0
0
Međunarodni sud nije mjerodavan za tužbu Hrvatske protiv SRJ?
0
Međunarodni sud nije mjerodavan za tužbu Hrvatske protiv SRJ?
Srbija će insistirati da Međunarodni sud pravde po tužbi Hrvatske protiv SR Jugoslavije za kršenje Konvencije o genocidu nije mjerodavan u tom sporu, izjavio je za novosadski "Dnevnik" od srijede šef srbijanskog pravnog tima, prof. dr. Tibor Varadi.
"Mi i dalje insistiramo na tome da Međunarodni sud nije mjerodavan u ovom sporu. Umjereni sam optimist. Stvar je složena, pravno komplicirana i očekujemo odluku, za koju vjerujem da će biti dobra za nas", kaže profesor Vardi.

"Dnevnik" navodi da će u ponedjeljak 26. maja početi petodnevna rasprava u Međunarodnom sudu pravde po tužbi Hrvatske protiv SR Jugoslavije za kršenje Konvencije o genocidu i bit će posvećena isključivo pitanjima nadležnosti suda.

"Bit će to prva rasprava u sporu koji je Hrvatska u srpnja 1999. godine pokrenula protiv tadašnje SR Jugoslavije, optužujući je za kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju genocida tijekom rata 1991-1995. godine", navodi dr. Varadi.

Preliminarni prigovori Beograda na mjerodavnost suda i prihvatljivost predmeta zasnivaju se na tvrdnjama da SR Jugoslavija u vrijeme podnošenja hrvatske tužbe nije bila članica UN-a, ni potpisnica Konvencije o genocidu, dodaje on.

"U podnesku Beograda također se ukazuje da su najteži zločini koji se navode u tužbi počinjeni prije 27. travnja 1992. godine, kada je SRJ službeno proglašena", kaže dr. Varadi.

Prema zahtjevu Hrvatske za pokretanje postupka protiv SRJ, vojne, policijske i paravojne snage pod izravnom kontrolom SRJ počinile su genocid napadajući i protjerujući hrvatske građane iz regije Knina, Istočne i Zapadne Slavonije i Dalmacije.

Posljedice tih napada su, navodi novosadski Dnevnik, preko 20 hiljada mrtvih, 55 hiljada ranjenih, uništavanje oko 10 posto kuća, 590 gradova i sela, 1.800 spomenika kulture i 450 katoličkih crkvi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: