Regija
0

Medački džep: Zaštićeni svjedoci o ubistvima civila

FENA
Ispitivanjem zaštićenih svjedoka, bivših stanovnika srpskih sela uništenih u akciji Medački džep, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu optuženima za ratni zločin.

Svjedok koji se zbog zaštite identiteta u sudskom spisu vodi pod rednim brojem 18 pričao je kako je nakon ulaska HV-a u područje Medačkog džepa i bijega civilnog stanovništva bio pozvan na prepoznavanje leševa svojih susjeda.

U Medku je identificirao nekoliko svojih susjeda iz sela Čitluk, uglavnom starih ljudi, čija tijela su bila spaljena.

"Na tijelima je bio samo garež i tijela su zaudarala", kazao je svjedok, dodajući kako zbog toga nije mogao zaključiti na koji su način starci stradali.

No, jedan mu je sumještanin, koji je naknadno umro, ispričao da su hrvatski vojnici zaklali njegovu susjedu Saru Krajnović i ustrijelili Ljubicu Krajnović koje je uoči napada HV-a ostavio u Čitluku skrivene u podrumu.

"Sara je bila zaklana, a glava joj gotovo odsječena, dok je Ljubica sjedila na stolici iza vrata na smrt ustrijeljena", prisjetio se svjedok riječi svoj poznanika. Dodao je da Srbi u njegovom selu nisu pružali otpor hrvatskim snagama jer su bili slabo naoružani i imali samo nekoliko pušaka.

"Nije bilo otpora. Na borbenoj liniji bilo je èetiri do pet seljana koji su pobjegli čim se zapucalo", rekao je, dodajući da je selo u napadu u cijelosti uništeno.

Suđenje je nastavljeno saslušanjem zaštićene svjedokinje broj 22.