Regija
0

McCormack: Imam vijest - status Kosova je riješen

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka administracija smatra pitanje statusa Kosova riješenim, izjavio je u četvrtak uvečer u Washingtonu predstavnik State Departmenta Sean McCormack, komentirajući zalaganje Rusije, Kine i Indije za nastavak pregovora između Beograda i Prištine.

"Imam za sve svježu vijest: status Kosova je riješen, to je nezavisna država", kazao je glasnogovornik McCormack u Washingtonu, a prenijela ruska agencija Itar-Tass.

Ministri vanjskih poslova dviju stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Rusije i NR Kine, kao i najveće demokratije u svijetu Indije, Sergej Lavrov, Jang Jiechi i Pranab Mukherjee, istaknuli su ranije u četvrtak u Jekaterinburgu na Uralu kako je važno da se "pitanje statusa Kosova rješava u skladu s normama međunarodnog prava, uz vodeću ulogu UN-a i na osnovu sporazuma strana".

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova suprotno je Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, koja sve do novih odluka svjetske organizacije treba da ostane pravna osnova za rješavanje kosovskog problema", istaknuto je u zajedničkom saopćenju nakon sastanka ministara Sergeja Lavrova, Janga Jiechija i Pranabe Mukherjee.

Tri šefa diplomatije su također pozvala "Beograd i Prištinu da djeluju u okviru međunarodnog prava radi traženja odgovarajućeg rješenja problema putem pregovora", navedeno je u saopćenju koje je prenijelo rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Sjedinjene Države, još jedna stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, među prvima su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine 17. februara i ubrzo otvorile ambasadu u Prištini.

Do sada je od 192 države članice UN-a nezavisnost Kosova priznalo 40.