{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mcconnell: Proglašenje nezavisnosti Kosova može pojačati probleme u BiH

F
1.3.2008. u 16:20
0
0
Mcconnell: Proglašenje nezavisnosti Kosova može pojačati probleme u BiH
0
Mcconnell: Proglašenje nezavisnosti Kosova može pojačati probleme u BiH
U svom posljednjem svjedočenju u Senatu krovni direktor svih američkih obavještajnih službi Michael McConnell najavio je da će situacija na Balkanu ostati nesređena i ove godine.
Inače, njegovo istup pred senatskim Odborom za obavještajne djelatnosti redovno je godišnje svjedočenje u kojem američka obavještajna zajednica podnosi izvještaj Kongresu o potencijalnim prijetnjama po nacionalnu sigurnost.

Razlog za situaciju na Balkanu proizlazi iz proglašavanja kosovske nezavisnosti i pogoršanja međuetničkih odnosa u Bosni i Hercegovini.

"Proglašenje nezavisnosti Kosova može potaknuti sukob sa Srbima na sjeveru Kosova te izazvati reakcije iz Beograda. Međuetničko nasilje koje bi dovelo do intervencije NATO-saveza je moguće, posebno ukoliko Srbi budu vršili provokacije kako bi blokirali vlasti u Prištini, nasilje bi se moglo proširiti na susjedne zemlje'', tvrdi McConnell.

Status Kosova je riješen, albansko manjinsko stanovništvo u Makedoniji i jugu Srbije vjerojatno će nastaviti tražiti veću autonomiju, a tamošnji albanski ekstremisti bi mogli pokušati iskoristiti javno nezadovoljstvo za nasilne akcije nižeg intenziteta kako bi tražili ujedinjenje s Kosovom.

Srbijanski dužnosnici, pak, kažu da neće vojno intervenirati na Kosovu, ali upozorili su da će politički i ekonomski odgovoriti na proglašenje nezavisnosti Kosova, što bi vjerojatno moglo usporiti privredni razvoj Kosova.

Proglašenje nezavisnosti Kosova može pojačati probleme u Bosni i Hercegovini, gdje su srpski čelnici pozvali na javne proteste.

Fundamentalne razlike između bošnjačkih i srpskih čelnika u Bosni i Hercegovini vidljive su u temeljnoj strukturi multietničke države, uz sve glasnija nacionalna retorička neslaganja, što je onemogućilo provođenje većine reformi neophodnih da se BiH održi stabilnom zemljom na putu ka jačoj povezanosti s Evropskom unijom i NATO-savezom.

Prosuđujemo da je u 2008. godini mala mogućnost da će doći do međuetničkih sukoba, osim ako bosanski Srbi odnosno entitet Republika Srpska ne pokušaju odvajanje od Bosne i Hercegovine. Svako nasilje će pojačati pritisak na snage Sjedinjenih Država i Evropske unije u regiji da pomognu u toj situaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: