{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Materijali o trgovini ljudskim organima na Kosovu uništeni su 2005."

F
27.1.2011. u 19:21
0
2
"Materijali o trgovini ljudskim organima na Kosovu uništeni su 2005."
0
"Materijali o trgovini ljudskim organima na Kosovu uništeni su 2005."
Foto: Reuters
Savjetnik glavnog tužioca Haškog tribunala (ICTY) Frederick Swinnen izjavio je u četvrtak da su materijali prikupljeni tokom istraživanja trgovine ljudskim organima otetih na Kosovu uništeni 2005. godine jer je tužilaštvo ocijenilo da ne može da ih koristi kao dokaze.
Swinnen je u izjavi za televiziju B92 naveo da su ipak svi materijali fotografisani i snimljeni, kao i da su s njima bili upoznati svi koji su bili uključeni u slučaj.

Po njegovim riječima, Haag je 2005. godine djelomično bio uključen u istragu kako bi utvrdili da li te materijale mogu da koriste za slučajeve koji su se vodili u Tribunalu.

On je dodao da je tada odlučeno da se materijali unište jer ne može da se napravi veza između njih i aktuelnih slučajeva u Tribunalu.

- 'Nije na meni da komentarišem zašto je to urađeno, mogu samo da primjetim da smo 2005. godine uvidjeli da taj materijal nije mogao da se koristi kao dokaz u slučajevima, čuvali smo ga neko vrijeme, ali nismo mogli ga držimo ovdje, kazao je Swinnen.

Specijalni izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty je u intervjuu za NIN izjavio je da ne optužuje Haški tribunal za zavjeru, ali da misli da je taj sud počinio grešku, uništivši dokaze iz istrage vođene 2004. godine, u mjestu Ripe u blizini Burela u Albaniji.

- To svakako nije normalan postupak ni u jednom tribunalu u svijetu. Kada prikupljate dokaze i mislite da nemate neophodan dokaz ili nemate odgovarajuću nadležnost da nastavite istragu, dokaz se nikada ne uništava, pogotovo kada nije došlo do njihovog zastarjevanja. Dokazi se čuvaju, jer se u datom trenutku kasnije mogu pojaviti novi koji će dati drugačiji značaj starim, rekao je Marty.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: