{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mate Granić svjedok USKOK-a protiv Sanadera

S
5.3.2011. u 13:51
0
0
Mate Granić svjedok USKOK-a protiv Sanadera
0
Mate Granić svjedok USKOK-a protiv Sanadera
Mate Granić
Nekadašnji ministar spoljnih poslova Hrvatske Mate Granića potvrdio je da je prije nekoliko dana saslušan kao svjedok USKOK-a u istrazi protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.
Granić je ispitan u vezi sa kreditom podignutim 1995. godine u Hypo Alpe Adria banci u iznosu od tadašnjih 140 miliona šilinga za opremanje hrvatskih ambasada.

O kreditu je pregovarao tadašnji Granićev zamjenik Ivo Sanader, i to, kako tvrdi USKOK, tako što je ugovorio proviziju od pet odsto, što znači da je nezakonito prisvojio oko pola miliona evra.

"Tačno je da sam svjedok u istrazi i da sam Državnom tužilaštvu Hrvatske dao iskaz. Ali, ništa više o tome ne mogu govoriti. Jedino mogu reći da stojim iza svake riječi koju sam do sada izgovorio u medijima", rekao je Granić.

Kao USKOK-ov svjedok Granić je rekao da je sam kredit neupitan i da je to bio dobar poslovni potez, jer ga je Hypo banka dala uz kamatu od osam odsto godišnje, dok su u to vrijeme kamate bile dva odsto mjesečno.

On je rekao da je kredit bio odobren na rok od pet godina i u cijelosti je vraćen, te da je on samo formalno potpisao ugovor o kreditu, a da je sve pregovore vodio njegov tadašnji zamjenik Sanader, prenosi "Večernji list".

Prije mjesec dana Granić je tvrdio da je kredit zbog kojeg je USKOK otvorio još jednu istragu protiv Sanadera "bio jedan od najčišćih, najboljih i najtransparentnijih poslova hrvatske Vlade", da je tim novcem bilo kupljeno devet zgrada ambasada ili generalnih konzulata, da su bili plaćeni oko 10 miliona evra, a danas vrijede 40.

Prema njegovoj procjeni, država je samo na tome što nije plaćala najam od tada uštedila najmanje 20 miliona eura.

Prema navodima USKOK-a, koji su potkrijepljeni dokazima koje su dostavili austrijski tužioci, u podmićivanju bivšeg premijera učestvovali su menadžeri u Hypo banci, koji su sada i sami pod istragom. Navodno postoje i uplatnice za proviziju koju je Sanader stavio u svoj džep.

USKOK je utvrdio da je Sanader uzimao proviziju u vrijeme dok je Hrvatska bila u ratu i teško nalazila banke kod kojih bi se kreditno zadužila. Osim što ratno profiterstvo samo po sebi ima dodatnu težinu, ova je kvalifikacija važna i stoga što potpada pod ustavnu kategoriju krivičnih djela koja sa protekom vremena ne zastarijevaju.

O ovim optužbama Sanader je već ispitan 22. decembra 2010. godine, kada je negirao da je uzimao bilo kakve provizije od menadžera Hypo banke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: