Regija
134

Mašić: Skup ispred Narodne skupštine Srbije će biti održan bez obzira na broj prijavljenih

Piše: N. N.
Dušan Mašić pokrenuo je prije nekoliko sedmica akciju #sedamhiljada. Cilj je da 11. jula ove godine 7.000 osoba legne ispred Narodne skupštine Srbije u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Mašić je u ranijem intervjuu za Klix.ba rekao kako se akcijom #sedamhiljada iz Beograda šalje poruka suosjećanja sa Srebrenicom.

Tri sedmice prije 20. godišnjice genocida u Srebrenici Mašić za Klix.ba kaže kako je skup #sedamhiljada uredno prijavljen nadležnim organima u Beogradu.

Formalno, skup neće moći biti održan samo ako bude zasjedala Narodna skupština Srbije. No, s obzirom da je subota, Mašić smatra kako formalnih razloga za neodržavanje skupa ne bi trebalo biti.

Problem bi mogao biti nedavna inicijativa da se zabrane sva okupljanja ispred Narodne skupštine Srbije što bi moglo dovesti do toga da bude zabranjen i skup #sedamhiljada.

Iako kaže da ne zna tačan broj prijavljenih, Mašić dodaje se, kad je zadnji put provjeravao, bilo prijavilo oko 500 osoba. Iako je još uvijek daleko od broja 7.000 koliko želi da okupi ispred Narodne skupštine Srbije, Mašić kaže da će skup biti održan bez obzira na broj prijavljenih. On dodaje da cilj nije brojka od 7.000 već da se o Srebrenici u Srbiji konačno počne govoriti na drukčiji način.

Grafit podrške akciji #sedamhiljada
Grafit podrške akciji #sedamhiljada

Novinarka Tamara Spaić ovako je objasnila zašto 11. jula želi da bude među #sedamhiljada:

“Zašto sam među 7000? Zato sto se moja država ne ponaša pristojno prema žrtvama genocida u Srebrenici. Zato što se 20 godina negira da je počinjen genocid i što samo u ovakvim građanskim akcijama u kojima se okupe pristojni pojedinci mogu da odam dostojanstvenu poštu žrtvama. Zato što osjećam veliku sramotu ne samo zbog počinjenog genocida nego i zbog toga što ga moja država negira i time već 20 godina kao da ponavlja ono čega se ježim – da je zločin počinjen u ime srpskog naroda. Ovdje vlada jedna vrsta specifičnog ostrakizma: čim neko pomene genocid u Srebrenici upišu ga na tablicu stranih plaćenika, neprijatelja i izdajnika. Dosadilo mi je da umjesto o genocidu i njegovim uzrocima stalno pričaju o brojevima, a brojeve je lako ubijati sada, kao i u budućnosti”.

Danas su u Beogradu osvanuli i grafiti podrške akciji #sedamhiljada sa kojih je poručeno: Ne okreći glavu na drugu stranu.