Aktualne teme
25

Markotić: U Hrvatskoj vakcinu očekujemo kad i u drugim državama EU, ali ne prije proljeća

R. D.
Alemka Markotić (Foto: Marin Tironi/PIXSELL)
Alemka Markotić (Foto: Marin Tironi/PIXSELL)
Direktorica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu, Alemka Markotić, govorila je širenju pandemije u Hrvatskoj, ali i drugim aktualnim temama kao što je vakvina za koronavirus.

"U Hrvatskoj vakcinu možemo očekivati isto kada i u drugim evropskim državama. Malo je vjerojatno da će neka od tih licenciranih vakcina biti dostupna prije sredine ili kraja proljeća. Kada će ga sve evropske države moći dobiti, dobit će ga i Hrvatska", zaključila je Markotić.

Ona je kazala kako je Evropskoj komisija ispregovarala kupovinu 400 miliona doza, kada ono bude gotovo. U razgovoru za RTL kazala kako je rast broja novozaraženih u Hrvatskoj moguć i narednih dana.

"Moguće je da će još nekoliko dana, budući da uvijek kada krenu neka žarišta, onda imamo razdoblje od 6-7 do 10 dana povećanih brojki. Moguće je da će biti još povećanih brojki. No iza toga obično ljudi odreagiraju i prisjete se svih onih uputa, molbi i upozorenja koja govorimo već skoro osam mjeseci. Potom odreagiraju pa završimo na nešto manjim brojkama. Iskreno se nadam da će i ovaj puta biti tako", kazala je Markotić.

Na pitanje je li ovaj rast dijelom i posljedica odluke da se u Hrvatsku bez nekih posebnih restrikcija pusti više od milijun turista, kazala je da sezona već traje i više od mjesec i pol dana.

"Naravno sa povećanim migracijama, povećava se i šansa da broj oboljelih i zaraženih bude veći. No prema službenim brojkama koje imamo, nema još uvijek značajnije inficiranih i bolesnih među turistima", izjavila je.