Regija
0

Markačeva odbrana povukla žalbu na vraćanje u pritvor

FENA
Odbrana generala Mladena Markača pred Haškim sudom povukla je žalbu na prvostepenu odluku o ukidanju boravka na slobodi generala Markača na njegov zahtjev, kazao je novinarima u subotu u Haagu njegov branitelj Goran Mikuličić.

"To smo učinili na zahtjev našeg klijenta", kazao je Mikuličić, ne želeći dalje objašnjavati razloge tog koraka. On je dodao kako je Markač svjestan da je pogriješio.

Obavijest o povlačenju predana je u petak. Isti dan održana je na Haškom sudu statusna konferencija na kojoj je objavljeno da je početak suđenja u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" planiran za sedmicu od 10. marta, javila je Hina.

General Markač 30. decembra prebačen je u Haag zbog kršenja uvjeta boravka na privremenoj slobodi. On je sudjelovao 22. decembra prošle godine u lovu na Bilogori premda nije smio napuštati kućni pritvor.

Dežurni haški sudac Frederik Harhoff 28. decembra ukinuo je Markačev boravak na slobodi do početka suđenja i izdao nalog za njegovo hapšenje i prebacivanje u Haag nakon što je utvrdio da je hrvatski general napustio kućni pritvor, a hrvatske vlasti nisu same poduzele mjere koje su bile obavezne provesti u takvom slučaju.

Odbrana generala Markača nakon toga Žalbenom je vijeću podnijela žalbu na tu odluku Harhoffa ocijenivši da je bila nesrazmjerna pogrešci generala.