{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Markačeva obrana: Odluka o uhićenju nesrazmjerna

F
7.1.2008. u 13:36
0
0
Markačeva obrana: Odluka o uhićenju nesrazmjerna
0
Markačeva obrana: Odluka o uhićenju nesrazmjerna
Obrana hrvatskog generala Mladena Markača podnijela je žalbu na odluku dežurnog suca Haškog suda o uhićenju i prebacivanju u Haag hrvatskog generala zbog kršenja uvjeta boravka na privremenoj slobodi ocijenivši da je ta odluka bila nesrazmjerna pogrešci generala, objavio je u ponedjeljak Haški sud.
U podnesku koji je Žalbenom vijeću uputio odvjetnik Goran Mikuličić navodi se da je ta odluka dežurnog suca Frederika Harhoffa neproporcionalna i neadekvatna.

Pozivajući se na predmet "Delić" obrana u žalbi navodi zaključak iz tog slučaja da svaka povreda uvjeta boravka na slobodi ne mora automatski dovesti do opoziva odluke o boravku na slobodi i poručuje da je u Markačevu slučaju odluka dežurnog suca o uhićenju bila nesrazmjerna povredi uvjeta boravka na slobodi koju je Markač
počinio.

Odvjetnik navodi i da je način na koji je Harhoff vodio postupak onemogućio obrani da se izjasni o slučaju i ponudi druge mjere osiguranja od novih kršenja uvjeta boravka na slobodi.

U podnesku se navodi da je ovo prvi prijavljeni slučaj povrede uvjeta boravka na privremenoj slobodi protiv Markača od 2004. te je i stoga odluka o uhićenju nesrazmjerna težini povrede.

Obrana navodi i da je odluka dežurnog suca neadekvatna jer nema dokaza da je Markač svojim kršenjem uvjeta na privremenoj slobodi ugrozio ono najvažnije - sam sudski postupak odnosno nekog svjedoka ili dokaze ili da je postojala opasnost od njegova bijega.

Dežurni sudac Frederik Harhoff ukinuo je 28. prosinca Markačev boravak na slobodi do početka suđenja nakon što je utvrdio da je hrvatski general napustio kućni pritvor, a hrvatske vlasti nisu same poduzele mjere koje su bile obvezne provesti u takvom slučaju.

Markač je, naime, 22. prosinca sudjelovao u lovu na Bilogori iako je bio obvezan boraviti u kućnom pritvoru, a hrvatske su ga vlasti bile dužne odmah uhititi zbog kršenja uvjeta boravka na privremenoj slobodi, što su propustile učiniti. Markač je u lovu bio s tadašnjim ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom koji je zbog toga podnio ostavku par dana kasnije.

Markač je odlukom dežurnog suca Haškog suda vraćen u pritvor u Scheveningen u nedjelju 30. prosinca.

Hrvatski mediji su u međuvremenu izvijestili i da je general Markač bio na još najmanje dva lova prije toga - 16. prosinca na 'generalskom' lovu koji je organiziralo hrvatsko Ministarstvo obrane i Glavni stožer, kao i godinu dana prije na istom lovu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: