{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marcenaro: Negiranjem genocida Nikolić bacio sjenu na svoju funkciju

F
5.6.2012. u 11:14
0
10
Marcenaro: Negiranjem genocida Nikolić bacio sjenu na svoju funkciju
0
Marcenaro: Negiranjem genocida Nikolić bacio sjenu na svoju funkciju
Tomislav Nikolić
Negirajući genocid u Srebrenici 1995. godine, novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je bacio sjenu na svoju funkciju, izjavio je Pietro Marcenaro, predsjedavajući Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i bivši izvjestilac o pitanjima pomirenja i političkog dijaloga između zemalja bivše Jugoslavije, prenosi Ured Vijeća Evrope u BiH.
"Priznavanje odgovornosti svih strana u konfliktu, koji je razorio teritorij bivše Jugoslavije u periodu 1991.- 1995. godine, preduvjet je za pomirenje", dodao je Marcenaro.

Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) su djela bosanskih Srba počinjena u Srebrenici 1995. godine, a koja su vodila ubistvima više od 8.000 ljudi, okarakterizirali kao djelo genocida. Srbija je oslobođenja optužbi za direktnu umiješanost, ali je utvrđeno kršenje međunarodnog prava jer ta zemlja nije spriječila masakr, niti je Međunarodnom kaznenom tribunalu za bivšu Jugoslaviju pokušala isporučiti osobe optužene za genocid.

"Rezolucija izglasana prije dvije godine u Skupštini Srbije, koja je osudila masakr u Srebrenici, te putem koje je upućeno izvinjenje zato što Srbija nije učinila više na sprječavanju tragedije, naišla je na dobrodošlicu međunarodne zajednice, kao bitan gest Srbije na putu ka punom pomirenju. Vraćanje na negiranje genocida može doprinijeti samo rastu tenzija unutar regiona te može ugroziti put Srbije ka punoj evropskoj integraciji", zaključio je Marcenaro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: