{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mandat Eulexa počinje 9. decembra

F
FENA
5.12.2008. u 13:43
0
0
Mandat Eulexa počinje 9. decembra
0
Mandat Eulexa počinje 9. decembra
Foto: AFP/File
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana saopćio je da je misija Eulex danas dostigla "prvobitni operativni kapacitet" i da će početi s radom na Kosovu 9. decembra.
U saopćenju Solaninog ureda ističe se da je "zapovjednik Civilnih operacija EU-a Kess Klompenhouwer u petak izvijestio članice Evropske unije da je misija Eulex dostigla prvobitni operativni kapacitet i da će u skladu s tim preuzeti odgovornosti iz oblasti vladavine prava širom Kosova, počevši od 9. decembra 2008".

Misija će primjenjivati svoj mandat u skladu sa Zajedničkom akcijom od 4. februara 2008. godine, odnosno s pravnom osnovom koju su usvojile države članice EU-a, ističe se u saopćenju.

"Toplo pozdravljam proglašenje prvobitnog operativnog kapaciteta misije Eulex na Kosovu. Misija sada može početi s radom", izjavio je Solana.

"Misija Eulex je razmještena da bi pomogla Kosovu u napretku ka dostizanju evropskih standarda u oblasti policije, pravosuđa, carine i zatvorsko-kaznenih službi", istakao je visoki predstavnik EU-a.

"Misija će biti ključna za konsolidaciju vladavine prava na Kosovu, a razvoj vladavine prava i jačanje multietničkih institucija će doprinijeti svim zajednicama na Kosovu", naveo je.

Solana je, kako je prenio njegov ured, ocijenio da je Eulex "dokaz snažne posvećenosti EU-a zapadnom Balkanu" i da će "doprinijeti jačanju stabilnosti u čitavoj regiji".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: