{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Malo izgleda za dogovor Sanadera i Pahora

F
11.12.2008. u 12:51
0
1
Malo izgleda za dogovor Sanadera i Pahora
0
Malo izgleda za dogovor Sanadera i Pahora
Slovenski premijer Borut Pahor otputovao je u četvrtak na dvodnevni sastanak premijera država Europske unije, a nije izgledno da će se tom prigodom dogovoriti o uklanjanju slovenske blokade nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom koji će u Bruxelles doći na sastanak lidera Europske pučke stranke, javljaju slovenski mediji.
Slovenski radio javio je da sastanak Pahora sa Sanaderom "za sada nije planiran" i da će se Pahor na rubu briselskih sastanaka sastati samo s predsjednikom talijanske Vlade Silviom Berlusconijem s kojim se nada dogovoru o problemu financiranja slovenske manjine u Trstu kojoj zbog smanjenja talijanskog proračuna prijeti smanjenje dotacija njenim ustanovama.

Ljubljanski "Dnevnik" objavio je u četvrtak da "nema mogućnosti" da se danas i sutra u Bruxellesu postigne dogovor o izjavi koja bi otklonila slovenske rezerve na nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, pri čemu se list poziva na izvore u Ministarstvu vanjskih poslova.

S obzirom na blizinu pristupne konferencije, koja se održava idućeg petka, vremena za dogovor vrlo je malo, rekao je za list izvor u Ministarstvu vanjskih poslova, dodajući da je cilj da Hrvatska otvori i zatvori ukupno 15 poglavlja preambiciozan i da neće biti ostvaren.

"U slučaju uspješnog rješenja zapleta oko prejudiciranja granice sa Slovenijom, svakako je moguće postići znatan napredak u pregovorima još za francuskog predsjedništva, ali iskustva iz ranijih krugova širenja EU-a govore da bi već i napredak u manjem broju poglavlja predstavljao uspjeh", navode u slovenskom Ministarstvu, prenosi list.

U slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova također su naveli da traje usklađivanje prijedloga teksta pisma koje bi Francuska uputila Hrvatskoj, a u kojemu bi se od Hrvatske zatražila obveza da "nijedan dokument unesen u proces uključivanja u EU neće biti iskorišten na štetu Slovenije".

"Hrvatska bi u odgovoru trebala izraziti punu suglasnost s pismom francuskog predsjedništva. Oba dokumenta (pisma) onda bi bila uključena u dokumente pristupne konferencije", objasnio je slovensku poziciju izvor slovenskog "Dnevnika" u Ministarstvu vanjskih poslova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: