Protest opozicije
25

Makedonski parlament prihvatio zaključke o francuskom prijedlogu za pristupanje EU

G. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Parlament Sjeverne Makedonije je sa 68 glasova "za" usvojio zaključke o takozvanom francuskom prijedlogu za ukidanje bugarskog veta i započinjanje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Makedonsko Sobranje je tako nakon tri dana žučnih zasjedanja konačno odobrilo predložene zaključke, kojima se Vlada obavezuje da nastavi proces prijema u EU, a poslanici vlade sa zastavama Makedonije i EU ustali su i pozdravili ovaj potez uz aplauz, javio je "Blic".

Uoči glasanja, skupštinsku salu napustili su poslanici opozicionih stranaka VMRO DPMNE i Ljevica. U prethodna dva dana rasprava se odvijala u veoma napetoj atmosferi, uz vuvuzele i zviždaljke poslanika opozicije dok su govorili poslanici vladajućeg SDSM-a.

Kako prenose skopski mediji, poslanici se nisu izjašnjavali "za" ili "protiv" pregovaračkog okvira koji je predložila Francuska dok je predsjedavala Evropskim vijećem u prvoj polovini godine, već za zaključke koji vladi daju pravac i obavezuju je šta je to o čemu može da se pregovara u procesu integracija u EU.

Nakon glasanja oglasio se i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji je rekao da je Skoplje ovom odlukom otvorilo mogućnost za održavanje međuvladinih sastanaka već sljedeće sedmice.

"Ovo je krucijalni korak za Sjevernu Makedoniju i EU. Naša budućnost je zajednička i dočekujemo vas širom raširenih ruku", napisao je na Twitteru.

I za danas u podne najavljen je novi protest ispred Skupštine pod motom "Ultimatum - ne hvala", protiv francuskog prijedloga.

Opozicioni VMRO-DPMNE i Ljevica tražili su odbacivanje ovog prijedloga, koji, prema njihovim riječima, dovodi do direktne asimilacije makedonskog naroda, bugarske ucjene i višegodišnje opstrukcije procesa evropskih integracija.

Za razliku od njih, vladajuća koalicija uvjeravala je da pregovarački okvir nudi nepovredivost makedonskog identiteta i jezika i početak pregovora o članstvu u EU.