Regija
0

Makedonski državni vrh protiv imena Sjeverna Makedonija

FENA
Branko Crvenkovski
Branko Crvenkovski
Posrednik UN-a u makedonsko-grčkom prijeporu zbog imena makedonske države Matthew Nimitz predložio je ime "Republika Sjeverna Makedonija", no makedonski državni vrh smatra da je to najnepovoljniji prijedlog i da ne može biti osnova za rješenje prijepora s Grčkom, priopćeno je u četvrtak iz Ureda makedonskog predsjednika Branka Crvenkovskog.

Nimitz je predložio da novo ime Makedonije bude Republika Sjeverna Makedonija i to za široku međunarodnu uporabu, a ime Republika Makedonija ostalo bi samo za domaću uporabu. Za ime nacionalnosti i naziv jezika ponuđena su dva rješenja - prvo makedonski i drugo, nacija i jezik Sjeverne Makedonije. U Nimitzovu prijedlogu nalazi se odredba po kojoj bi Grčka i Makedonija, kad se dogovore o imenu, počele pregovore o identitetu Makedonaca i nazivu jezika.

Za makedonski državni vrh neprihvatljiva je i odredba po kojoj bi Vijeće sigurnosti UN-a preporučilo svim zemljama, uključivo i one koje su već priznale Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom, da se u dvostranoj komunikaciji koriste novim međunarodnim imenom.

Predlaže se i promjena putovnica na kojima bi na engleskom i francuskom trebalo pisati Republika Sjeverna Makedonija i Republika Makedonija na ćirilici.

Mišljenje je makedonskih stručnjaka, koje prenose mediji u Skopju, da je Nimitz izišao iz okvira svog mandata jer je otvorio pitanje identiteta makedonskog naroda i jezika, što nije predviđeno Privremenim sporazumom potpisanim između Makedonije i Grčke 1995.

Prof. Denko Malevski je izjavio da se pitanje imena države proširilo i na ime naroda i naziv jezika. Kad bi Makedonija prihvatila novo ime, trebala bi ponovno pregovarati s Grčkom i jasno je da bi Grčka zahtijevala da Makedonija učini nove ustupke i odrekne se identiteta nacije i jezika, a to je neprihvatljivo, izjavio je Malevski za makedonske medije.