Nezadovoljni radom
1

Makedonska opozicija traži vanredne izbore: Vlada je ispunila sve zahtjeve Bugarske i Albanije

V. K.
Predsjednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski (Foto: EPA-EFE)
Predstavnici makedonske opozicije koju predvodi stranka VMRO-DPMNE još su jednom od vladajućeg Socijaldemokratskog saveza i premijera Dimitra Kovačevskog da raspiše vanredne izbore u državi.

Nezadovoljni situacijom unutar države, ali i odnosom vlasti prema zahtjevima susjednih zemalja, iz VMRO-a su naglasili kako je vlada Kovačevskog više vlada Bugarske i Albanije, a ne Sjeverne Makedonije.

"Ne postoji zahtjev Albanije i Bugarske koji nisu ispunili. Antivladino raspoloženje u narodu raste sa svakim nasilnim pokušajem Kovačevskog i SDS-a da se vještački održe na vlasti. To znaju u SDS-u, a zna to i Kovačevski. Zato su tako nervozni. Zato ne znaju koga da okrive za svoju očajničku politiku. Prvo su udarili na medije, a sada udaraju na svoje članove koji su za vanredne izbore", rekli su iz najveće opozicione stranke.

Naglasili su kako su pojedini zastupnici vladajuće partije pod velikim pritiscima i prijetnjama kako direktnim tako i indirektnim preko određenih osoba iz podzemlja.

"Sve veći broj članova SDS-a uviđa da se agonija sa ovom vlašću može zaustaviti samo prijevremenim izborima. Više se niko ne plaši prijetnji i pritisaka ove vlasti. Njihov politički kraj je blizu. Borba za Makedoniju nema cijenu i u ovoj borbi narod će odnijeti pobjedu nad vladom", poručili su.