Regija
0

Makedonska centralna banka uvodi mjere kako bi zaštitila zemlju od krize

FENA
Narodna banka Republike Makedonije (NBRM) najavila je uvođenje niza privremenih mjera kako bi zaštitila zemlju od krize nakon što je Grčka uvela kontrolu prometa kapitala i bankovni praznik, javlja Makedonska informativna agencija (MIA). Makedonska centralna banka je naložila svim makedonskim bankama da povuku svoje depozite iz banaka sa sjedištem u Grčkoj te njihovih ogranaka u Republici Makedoniji ili inostranstvu. NBRM će napraviti izuzetke kako bi omogućila plaćanje redovnih poslovnih transakcija. Makedonskim bankama, koje su već spriječene da polože više od 10 posto svojih sredstava u obveznice niže rangiranih zemalja kao što je Grčka, sada je zabranjeno da ulažu u grčke obveznice – izdate od grčke Nacionalne banke, grčke vlade, općinskih ili regionalnih vlasti i bilo koje kompanije sa sjedištem u Grčkoj ili njihovim ograncima u inostranstvu.

-Naš cilj je da uvedemo preventivne mjere koje će ograničiti odliv kapitala prema Grčkoj i firmama sa sjedištem u Grčkoj, kao što su odlivi sredstava za pokretanje kompanije, ulaganje u obveznice, ulaganje u investicione fondove, zlato, finansijske kredite, dugoročne kredite i slično. Mi nećemo blokirati niti na bilo koji način ometati postojeće i buduće komercijalne aktivnosti sa grčkim subjektima – saopćeno je iz makedonske centralne banke.

Privatne transakcije će se nastaviti bez ikakvih restrikcija. Transakcije za kupovinu dobara ili usluga ili zajedničkih bankovnih i kreditnih instrumentata za mnoge prekogranične poslovne dogovore će se nastaviti. Kako bi zadržali povjerenje i sigurnost stranih investicija u Makedoniju neće biti nikakvih restrikcija na odliv prema Grčkoj od dividendi koje su platile grčke kompanije koje posluju u Makedoniji.

NBRM je saopćio da će ove mjere biti na snazi idućih šest mjeseci, te da je cilj njihovog uvođenja da se spriječi moguće narušavanje ravnoteže plaćanja između Makedonije i Grčke.