|

"Makedoniju njen stav sprječava da uđe u NATO i EU"

"Makedoniju njen stav sprječava da uđe u NATO i EU"
0
F
FENA
18.11.2010. u 09:49
4
komentara
0

dijeljenja
"Makedoniju njen stav sprječava da uđe u NATO i EU" Karolos Papoulias (Foto: AP)
Grčki predsjednik Karolos Papoulias poručio je vlastima u Skopju da dok "budu insistirale na svom beskompromisnom stavu (u vezi s nazivom države), držat će vrata NATO-a zatvorenim i proces učlanjenja u Evropsku uniju zamrznutim".
"Grčka podržava rješenje koje će odraziti realnost u regiji", rekao je Papoulias u srijedu tokom službene večere čiji je domaćin bio bugarski predsjednik Georgi Parvanov.

Papoulias, koji je u dvodnevnoj posjeti Bugarskoj, dodao je da je "problem što Skoplje prikazuje cijelo geografsko područje Makedonije kao domovinu svoje nacije", prenijeli su grčki mediji.

Službena Atina doživljava insistiranje vlasti u Skoplju na ustavnom imenu Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije kao na pretenziju na vlastitu sjevernu provinciju istog naziva.

Papoulias je ponovio da Grčka podržava evropske integracije država zapadnog Balkana, pod uvjetom da ispune kriterije koje je postavila Evropska unija (EU).

On je uputio poruku i Turskoj, u kojoj je naglasio da je nastavak podjele Kipra pitanje koje u velikoj mjeri utječe na odnose Atine i Ankare i predstavlja "suštinsku prepreku u odnosima EU-a s Turskom".

"Grčka podržava rješenje koje će poštovati principe slobode, demokratije, pravne države i ljudska prava", zaključio je grčki predsjednik.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...