{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Makedoniji za migrante malo novca, a mnogo negativnog publiciteta

F
3.9.2015. u 20:28
0
15
Makedoniji za migrante malo novca, a mnogo negativnog publiciteta
0
Makedoniji za migrante malo novca, a mnogo negativnog publiciteta
Foto: EPA
Makedonija koja je već duže vrijeme suočena s navalom migranata i izbjeglica nije dobila mnogo pomoći od Evropske unije, ali je neopravdano stekla mnogo negativnog publiciteta zbog navodne brutalnosti sigurnosnih snaga, rekao je u četvrtak u razgovoru za Slovensku televiziju makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki.
"Osim verbalnih izraza solidarnosti Makedonija od EU-a do sada nije mnogo dobila, a iako je od početka ove godine registrirala više od 130.000 izbjeglica, od čega 45.000 samo u zadnjih mjesec i po dana, konkretna pomoć joj nije ponuđena", ustvrdio je Poposki.

"Jedina konkretna pomoć je bilo 18.000 eura makedonskom Crvenom križu", kazao je Poposki, dodajući da se troškovi koje Makedonija ima s migrantima penju na milione eura.

Ako se sadašnji trend dolaska izbjeglica i migranata s Bliskog istoka i Afrike u Makedoniju nastavi, njih bi do početka zime moglo biti registrirano 200.000, a sadašnja situacija je paradoksalna jer u Makedoniju dolaze iz Evropske unije.

"Lako je Makedoniju osuđivati iz daljine, a ne pomagati da se problem riješi. Mogli bismo se ponašati neodgovorno i reći da to nije naša briga, te otvoriti granici za sve, ali to bi bilo neodgovorno i povećalo bi krizu u Evropskoj uniji", upozorio je Poposki.

Smatra da bi migrantsku krizu trebalo rješavati tamo gdje se je pojavila ili u državama u koje su najprije izbjegli, a teret pravednije raspodijeliti.

"Da se u prvoj fazi pomoglo Turskoj, gdje je izbjeglica najviše, danas bi Evropa imala manje teškoća. Trajno rješenje bilo bi garantovano stabiliziranje država izvora migranata, kao što su Sirija i Irak, no to je daleko godinama. Do tada moramo izbjeglicama koji su kod nas osigurati sigurnost i uvjete za život", kazao je makedonski ministar.

"Dugoročno, izbjeglice bi morale dobiti pomoć bliže svojim domovima, a to znači da bi u to trebala biti uključena Turska. No, njen je argument da na svom teritoriju imaju već dva miliona izbjeglica i da ih niko nije slušao kad su upozoravali na problem", kazao je Poposki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: