Regija
0

Makedoniji za migrante malo novca, a mnogo negativnog publiciteta

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Makedonija koja je već duže vrijeme suočena s navalom migranata i izbjeglica nije dobila mnogo pomoći od Evropske unije, ali je neopravdano stekla mnogo negativnog publiciteta zbog navodne brutalnosti sigurnosnih snaga, rekao je u četvrtak u razgovoru za Slovensku televiziju makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki.

"Osim verbalnih izraza solidarnosti Makedonija od EU-a do sada nije mnogo dobila, a iako je od početka ove godine registrirala više od 130.000 izbjeglica, od čega 45.000 samo u zadnjih mjesec i po dana, konkretna pomoć joj nije ponuđena", ustvrdio je Poposki.

"Jedina konkretna pomoć je bilo 18.000 eura makedonskom Crvenom križu", kazao je Poposki, dodajući da se troškovi koje Makedonija ima s migrantima penju na milione eura.

Ako se sadašnji trend dolaska izbjeglica i migranata s Bliskog istoka i Afrike u Makedoniju nastavi, njih bi do početka zime moglo biti registrirano 200.000, a sadašnja situacija je paradoksalna jer u Makedoniju dolaze iz Evropske unije.

"Lako je Makedoniju osuđivati iz daljine, a ne pomagati da se problem riješi. Mogli bismo se ponašati neodgovorno i reći da to nije naša briga, te otvoriti granici za sve, ali to bi bilo neodgovorno i povećalo bi krizu u Evropskoj uniji", upozorio je Poposki.

Smatra da bi migrantsku krizu trebalo rješavati tamo gdje se je pojavila ili u državama u koje su najprije izbjegli, a teret pravednije raspodijeliti.

"Da se u prvoj fazi pomoglo Turskoj, gdje je izbjeglica najviše, danas bi Evropa imala manje teškoća. Trajno rješenje bilo bi garantovano stabiliziranje država izvora migranata, kao što su Sirija i Irak, no to je daleko godinama. Do tada moramo izbjeglicama koji su kod nas osigurati sigurnost i uvjete za život", kazao je makedonski ministar.

"Dugoročno, izbjeglice bi morale dobiti pomoć bliže svojim domovima, a to znači da bi u to trebala biti uključena Turska. No, njen je argument da na svom teritoriju imaju već dva miliona izbjeglica i da ih niko nije slušao kad su upozoravali na problem", kazao je Poposki.