Regija
0

Makedonija želi u NATO

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlada Republike Makedonije objavila je u londonskom Timesu oglas o svojoj želji i pravu da postane članica NATO-saveza.

U plaćenom oglasu preko dvije stranice Timesa kaže se da Makedonija ne bi morala da promijeni ime da bi uklonila grčke primjedbe i prijetnju Atine da će staviti veto na učlanjenje Makedonije u NATO na samitu Saveza u Bukureštu početkom aprila.

Na prvoj stranici oglasa, pod fotografijom makedonskih vojnika u Kabulu, u sastavu NATO-ovih snaga u Afganistanu, navedeno je 30 razloga zbog kojih Makedonija, kako piše, zaslužuje da bude član Saveza, od toga da je ispunila sve uvjete za to do toga da ima relativno mali javni dug i stabilnu valutu.

Druga stranica oglasa pod naslovom "Makedonija i Grčka: Susjedi i partneri" sastoji se, pored ostalog, od dijela sporazuma koji je Makedonija potpisala s Grčkom 1995. godine u kojem se kaže da Atina neće blokirati učlanjene Makedonije u međunarodne organizacije.

Oglas završava pitanjem - "Gdje su ovdje principi i pravda? Ne biti u stanju da budeš ono što jesi i da se nazivaš onako kako si nazivan vjekovima - gdje su tu sloboda i pravda? Makedonija zaslužuje da bude članica NATO-saveza", kaže se na kraju oglasa makedonske vlade u Timesu.