Prijevremeni izbori
0

Makedonija: VMRO-DPMNE proglasio pobjedu

FENA
S više od 55 osvojenih zastupničkih mjesta vladajuća makedonska stranka VMRO-DPMNE i koalicija "Za bolju Makedoniju" pobjednici su parlamentarnih izbora, rekao je u ponedjeljak, na temelju privremenih rezultata, premijer Nikola Gruevski i pozdravio demokratski proces koji je "zasluga svih građana".

Prema rezultatima koje je objavilo državno izborno povjerenstvo s 39,5 posto osvojenih glasova vladajuća stranka osvojila je najviše glasova, ali morat će formirati koalicijsku vladu, prenose agencije.

Pobjeda je važna jer su izbori održani u doba globalne krize i u demokratskom ozračju što je zasluga svih građana, rekao je Gruevski, prenijela je makedonska agencija MIA.

"Danas smo slavili demokraciju u Makedoniji. Čestitam svim građanima Makedonije na tom golemom uspjehu, kao i svim političkim strankama. Sretan sam što mogu objaviti da su sukladno dosad primljenim rezultatima VMRO-DPMNE te koalicija 'Za bolju Makedoniju' pobjednici ovih izbora", rekao je Gruevski.

Posebno je izrazio zadovoljstvo što je čitav izborni proces bio demokratski i pošten.

S 32,5 posto osvojenih glasova na drugome mjestu je oporbeni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM). Čelnik te stranke Branko Crvenkovski priznao je poraz i poručio da "narod svaki put ima pravo, čak i kad pogriješi".

S 10,38 posto na trećem je mjestu albanska stranka Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je i dosad bila članica vladajuće koalicije te će se tako i nastaviti.

S 5,39 posto Demokratska partija Albanaca na četvrtom je mjestu na izborima na kojima je odziv bio 63,3 posto birača.

VMRO-DPMNE treći put za redom pobjednica je izbora, nakon 2006. i 2008. godine, kada su održani vanredni parlamentarni izbori. Dosadašnja vladajuća koalicija više nema većinu od 63 zastupnika i morat će sastaviti koalicijsku vladu.

Kako prenosi MIA, Gruevski je istaknuo da pobjeda nosi odgovornost te da će vlada učiniti sve kako bi održala obećanja ugrađena u stranački program.

Istaknuo je da su ovi izbori pokazali kako su makedonski građani prihvatili nove političke standarde, koje je uspostavio VMRO-DPMNE, a to su mladi, pošteni političari koji donose konkretne rezultate.

Euronews pak na svojim stranicama prenosi da je na izborima bilo nepravilnosti, što bi moglo usporiti makedonski put prema Europskoj uniji.

Euronews također zaključuje da su rezultati parlamentarnih izbora održani u nedjelju pokazali da su birači odabrali kontinuitet.