Regija
0

Makedonija tužila Grčku ICC-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Makedonija je u ponedjeljak uložila protiv Grčke tužbu pred Međunarodnim sudom pravde (ICC), prigovarajući Atini da je spriječila njeno priključenje u NATO, zvanično je objavljeno u Skoplju.

Prema privremenome sporazumu zaključenom 1995. pod pokroviteljstvom UN-a, "Grčka se obavezuje da neće spriječiti priključenje Makedonije u NATO", objavilo je makedonsko ministarstvo vanjskih poslova u svome saopćenju.

Makedonija je, stoga, odlučila da se obrati ICC-u, koje se izjašnjava o sporovima među državama, kako bi Grčka "ispoštovala" svoj sporazum.

Atina je u aprilu stavila svoje veto na priključenje Makedonije u NATO, sve dok se za ovu zemlju ne nađe ime koje će joj odgovarati.

Makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milososki je precizirao u saopćenju da se Skoplje obratilo ICC-u "s jednim jedinim razlogom da zaštiti prava Makedonije koja proizilaze iz privremenoga sporazuma zaključenog s Grčkom".

Skopje se nada da će s ovom mjerom "podstaći obje zemlje da pronađu rješenja za pitanja koja ostaju neriješena", javio je AFP.