Makedonija tužila Grčku ICC-u

F
FENA
17.11.2008. u 17:19
0
8
Makedonija tužila Grčku ICC-u
0
Makedonija tužila Grčku ICC-u Foto: Reuters
Makedonija je u ponedjeljak uložila protiv Grčke tužbu pred Međunarodnim sudom pravde (ICC), prigovarajući Atini da je spriječila njeno priključenje u NATO, zvanično je objavljeno u Skoplju.
Prema privremenome sporazumu zaključenom 1995. pod pokroviteljstvom UN-a, "Grčka se obavezuje da neće spriječiti priključenje Makedonije u NATO", objavilo je makedonsko ministarstvo vanjskih poslova u svome saopćenju.

Makedonija je, stoga, odlučila da se obrati ICC-u, koje se izjašnjava o sporovima među državama, kako bi Grčka "ispoštovala" svoj sporazum.

Atina je u aprilu stavila svoje veto na priključenje Makedonije u NATO, sve dok se za ovu zemlju ne nađe ime koje će joj odgovarati.

Makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milososki je precizirao u saopćenju da se Skoplje obratilo ICC-u "s jednim jedinim razlogom da zaštiti prava Makedonije koja proizilaze iz privremenoga sporazuma zaključenog s Grčkom".

Skopje se nada da će s ovom mjerom "podstaći obje zemlje da pronađu rješenja za pitanja koja ostaju neriješena", javio je AFP.


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: