Smirivanje tenzija
68

Makedonija razmatra promjenu službenog imena kako bi se približila NATO-u

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Makedonija će razmotriti promjenu svog naziva kako bi se približila članstvu NATO-a, izjavio je ministar vanjskih poslova ove zemlje Nikola Dimitrov.

"Članstvo u savezu pomoći će u smirivanju situacije u regiji nakon mjeseci političkih tenzija koje su ponekad završavale i prolijevanjem krvi", rekao je Dimitrov danas u Briselu.

On je rekao kako je još uvijek rano da bi se govorilo o novom imenu i dodao kako će pitati Grčku kakvog susjeda želi, a sve u cilju ponovne uspostave povjerenja nakon što je zvanična Atina uložila veto na ulazak Makedonije u NATO 2008. godine.

Grci negoduju zbog zvaničnog imena ove države "Republika Makedonija" jer nosi naziv kao i sjeverna grčka provincija. Animozitet je dodatno produbio bivši premijer Nikola Gruevski koji je nazvao jedan makedonski aerodrom po Aleksandru Velikom, antičkom grčkom ratniku i nacionalnom heroju.

Dimitrov je rekao kako će promjeni imena prethoditi stranački konsenzus, a potom bi se o predloženom imenu Makedonci izjasnili na referendumu.

Zapadni analitičari smatraju kako bi ulazak Makedonije u NATO pomogao novoj makedonskoj vladi da premosti političku podjelu koju zvaničnici Evropske unije već dvije godine nastoje izgladiti.